2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonLázár: április 18-án döntsön a Ház az új alkotmányról

Lázár: április 18-án döntsön a Ház az új alkotmányról


A Fidesz és a KDNP közös javaslattal készül az alkotmányozásra, amelybe a Jobbik is bekapcsolódik, de a végszavazás során valószínűleg nemmel fog szavazni, az LMP szombaton dönt.


A kormánytöbbség azt javasolja, hogy április 18-án, ne pedig április 25-én, húsvéthétfőn döntsön az Országgyűlés az új alkotmányról - jelentette be Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője Siófokon pénteken.


A Fidesz és a KDNP közös javaslatokat készít


A Fidesz és a KDNP közösen készíti el új alkotmánytervezet normaszövegét, és ez kerül majd a parlament elé - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője pénteken, miután az államfővel egyeztetett a Parlamentben.
A KDNP számára fontos azoknak az értékeknek a megjelenítése az alkotmány szövegében, amelyek az alkotmány-előkészítő eseti bizottság koncepciójában is szerepeltek. Ezek között van az élet feltétlen tisztelete és védelme, valamint a házasság és a család védelme, de tudomásul veszik, hogy az élet feltétlen tiszteletéből és védelméből nem következik az abortusztörvény módosítása - tette hozzá.


A KDNP abban reménykedik, hogy minden párt leteszi az asztalra a javaslatát, és egy értelmes vita alakul majd ki a parlamentben. Harrach Péter szerint az MSZP önmagát zárja ki az alkotmányozás folyamatából.
Arra a kérdésre, hogy kenyértörésre sor kerülhet-e a frakciószövetség között, azt válaszolta: nincs szükség rá, mert a KDNP által fontosnak tartott értékeket a Fidesz-frakció is elfogadja.


A Jobbik is részt vesz az alkotmányozásban


A Jobbik részt vesz az alkotmányozási folyamatban, de a végszavazás során valószínűleg nemmel fog szavazni - mondta újságíróknak a párt frakcióvezető-helyettese, miután Schmitt Pál meghívására a parlamentben megbeszélést folytatott a köztársasági elnökkel.


Az LMP még nem döntött


Az LMP országos politikai tanácsa szombaton vitatja meg, hogy a párt frakciója részt vegyen-e az alkotmányozási folyamatban - mondta Schiffer András frakcióvezető és Meszerics Tamás, a párt országos politikai tanácsának elnökségi tagja, miután Schmitt Pál államfővel találkoztak a parlamentben.
Az alkotmányelőkészítésből októberben kivonultak a párt képviselői, távozásuk egyik indoka a "kormányfőnek, illetve a kormánynak a viszonya az alkotmányossághoz". Schiffer úgy fogalmazott, hogy ez nem tisztázódott megnyugtatóan az azóta eltelt időben sem.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-02-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite