2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
ItthonLázár: kétszáz bírót érintene a korai nyugdíjazás

Lázár: kétszáz bírót érintene a korai nyugdíjazás


Lázár JánosA Fidesz frakcióvezetője szerint legfeljebb a bírák 6-8 százalékát érintené azon indítványa, mely a jelenlegi 70 évről 62 évre szállítaná le a bírói jogviszony felső határát.


Kettőszáz körül van azon bírák száma, akiket érintene az a fideszes javaslat, amely szerint a jövőben legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhatna fenn szolgálati jogviszonyuk. Az indítványról, amelyet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője jegyez, várhatóan a kormánypárti képviselőcsoportban is nagy vita lesz.


Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: a mintegy háromezer tagot számláló bírói karból 6-8 százalék a 62 év felettiek aránya. Szűcs Péter hozzátette, a nyugdíjkorhatár sávos emelése miatt nem lehet egyelőre pontos számot adni arra, hogy elfogadása esetén hány bírát érinthetne a Fidesz-frakcióvezető által jegyzett kezdeményezés.


Lázár János hétfőn nyújtotta be a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához azt a kapcsolódó módosító indítványát, amely szerint legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig - amely 62-ről fokozatosan emelkedik 65 évre - állhatna fenn a bírák szolgálati jogviszonya. A jelenlegi szabályok szerint a bírói jogviszony felső korhatára 70 év. (Az új alaptörvény 2012. január 1-jén lépne hatályba.)


A Fidesz-KDNP azonban nemcsak a felső, hanem a bírák kinevezésének alsó korhatárát is szabályozná az új alkotmányban. Ezt - ahogyan az már a múlt héten benyújtott módosító indítványok egyikéből kiderült - a 30. életévhez kötnék.


Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága március 29-i ülésén a 30. életévhez kötött alsó korhatár alaptörvényben rögzítését támogatta, a felső korhatárról viszont vita alakult ki a testület keddi tanácskozásán, és végül a Fidesz frakcióvezetőjének javaslata nem is kapott még egyharmados támogatást sem.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite