2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
ItthonLázár: nem tisztességes gyerekekkel zsarolni a kormányt

Lázár: nem tisztességes gyerekekkel zsarolni a kormányt


A közoktatásban jelenleg nincs lehetőség újabb 15-20 százalékos béremelésre, ezt akkor sem tudja megtenni a kormányzat, "ha gyerekekkel próbálják tisztességtelenül zsarolni" - mondta ez utóbbitól óva intve a szakszervezeteket a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón.

lazarjanos0218

MTI Fotó: Illyés Tibor


Lázár János a tárgyalásokon való részvételre buzdította a pedagógusok képviselőit, hangsúlyozva: a kormány nyitott a konstruktív együttműködésre. Azt azonban a kabinet nem vállalhatja, hogy a pedagógusok "a gyerekeket maguk előtt tolva kérjenek béremelést" - fogalmazott. Kijelentette azt is, az ingyenes tankönyvek megmaradnak, de a tankönylobbi számára nem tudnak engedményeket tenni, még akkor sem, "ha a tankönyvlobbi pedagógusok keresztül nyilvánul meg".


A miniszter arra kérte a pedagógusok szervezeteit, hogy az alternatív szerveződések ellenére ne mondjanak le a tárgyalásokról a kormánnyal, mert az oktatás helyzetének javítása megítélése szerint csak ezen az úton lehetséges. A sztrájkot és a tüntetést a miniszter fontos véleménynyilvánítási formának ítélte, de hangsúlyozta: megegyezni csak tárgyalóasztalnál lehet. Lázár János idézte Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete elnökének egy 2009-es nyilatkozatát, amely szerint a pedagógus hivatás és a gyermekek iránti elkötelezettség kizárja a sztrájkot. Emlékeztetett arra is: eddig konszenzus volt abban, hogy a politikát nem viszik be az iskolákba.


A kormány a 24-i ülésén értékeli az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a pedagógusszervezetek között folyó tárgyalások eredményét - ismertette. Elismerve, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) "nem hibátlan szervezet", leszögezte, hogy az állami fenntartói jog megkérdőjelezhetetlen, ez nem képezheti vita tárgyát. Az intézmény vezetőjének esetleges leváltását felvető kérdésre Lázár János azt mondta: nem vezetői kvalitás hiánya okozza a nehézségeket, a probléma nem oldható meg személyi változásokkal. Kijelentette: problémának azt tekinti, hogy amikor az állam 2012 után átvette az iskolák fenntartói jogát és jó részének működtetését, "nem szerveztük meg kellőképpen és egészen jól még a fenntartói és működtetői szervezetrendszert".


Ismertette azt is: a Klik kifizetetlen számláinak összege 17 milliárd forintot tesz ki. Lázár János beszámolt arról is, hogy március 1-jén megkezdődik az állami termőföldek újabb árverezése, amely összesen 140 ezer hektárt érint. A miniszter cáfolta azon sajtóhíreket, amelyek szerint a kabinet csorbítani kívánná az önkormányzatok jogát, az önkormányzatiságot. Elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök kedden találkozott megyei jogú városok polgármestereivel és megyei közgyűlési elnökökkel, ahol nyilvánvalóvá tette számukra: a kabinet semmilyen rendszerszerű változtatásokat nem tervez az önkormányzatiság világában, ott csak pozitív változások várhatók, hátrányok nem érik őket - ismertette Lázár János.


Az önkormányzatiság kérdését kapcsolatba hozva az oktatásüggyel, megismételte: megbukott az a modell, amikor az egészségügy és a köznevelés ügyét a városokra, falvakra bízta az állam. Ez nem lehet megoldás a jelenlegi problémára - közölte, hangsúlyozva: arról 2010-ben konszenzus alakult ki szakmai körökben, hogy az oktatás problémái részben az önkormányzati fenntartás eredménye.


Az azt firtató kérdésre, miszerint Habony Árpád az esküvőjére térítésmentesen használhatta a Szépművészeti Múzeumot, úgy fogalmazott: Baán László főigazgató téved, amikor azt gondolja, hogy a múzeum boldogulása, fejlesztése bármilyen "fejesnek vagy politikusoknak a hozzáállásán múlna".


Hangsúlyozta: a Szépművészeti Múzeumot a Magyar Nemzeti Galériával együtt az ország stratégiai intézményének tartja. A múzeum minden kormány alatt kiemelt támogatásban részesül, "függetlenül attól, hogy ki tartja ott az esküvőjét és ki nem".


"Azok az intézményvezetők, akik úgy gondolják, hogy a szocialista időkhöz hasonlóan kapcsolati tőke segítségéve és bennfentességgel lehet az intézményeket fejleszteni, azok tévednek" - hangoztatta. Orbán Viktor ajtaja minden múzeumigazgató előtt nyitva áll és a miniszterelnök minden múzeumfejlesztést támogat - fűzte hozzá az ügyhöz, amely szerinte a magyar múzeumoknak és a kultúrának ártott a legtöbbet.


Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2016-02-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite