2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonLázár: szeptember 17-ig a Ház elé kerül a választási eljárási törvényjavaslat

Fidesz-KDNP frakcióülés - Lázár: szeptember 17-ig a Ház elé kerül a választási eljárási törvényjavaslat


Szeptember 17-ig egyéni képviselői indítványként nyújtja be az Országgyűlésnek Lázár János a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot; a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője ezt Giró-Szász András kormányszóvivővel közös sajtótájékoztatóján jelentette be csütörtökön Sárváron a Fidesz-KDNP közös frakcióülésének szünetében. Közölte azt is, hogy az állam nem fog választási névjegyzéket vezetni hivatalból, hanem az állampolgárok jelezhetik részvételi szándékukat.

Lázár János001


A benyújtásig hátralévő időben még egyeztetni kívánnak az ajánlószelvények rendszerének eltörléséről, illetve a jelöltállítási folyamat korábban szabályozott rendszerének megváltoztatására vonatkozó módosító javaslatokról - mondta a Miniszterelnökséget államtitkárként vezető politikus. Lázár János hangsúlyozta: a választási eljárási törvény - amely január elsejétől lépne hatályba - a már elfogadott és nagy legitimitású választójogi törvény elveinek végrehajtására irányul, egyaránt szabályozni fogja az országgyűlési képviselők, a polgármesterek, a helyi önkormányzati képviselők és a kisebbségek parlamenti képviseletének szabályait is.


Lázár János szólt arról is, arra fogják biztatni az állampolgárokat, hogy a felelősség jegyében legalább egy éven keresztül tudatosan készüljenek, fontolják meg, hogy részt vesznek-e a szavazáson. Az állam nem fog választási névjegyzéket vezetni hivatalból, hanem az állampolgárok jelezhetik, várhatóan 2013 szeptemberétől 2014 márciusáig, a részvételi szándékukat - mondta. Ezzel a lépéssel a parlamenti választásokat közvetlenül megelőző időszakban egy politikai tartalmú kampány helyett egy demokrácia kampányt lehet majd folyatni Magyarországon - tette hozzá.


Azt szeretnék, ha a választási eljárási törvény hatására minél többen tudnának szavazati jogukkal élni és minél nagyobb felelőséggel adnák le a szavazatukat - jelentette ki a politikus. Lázár János szavai szerint egy abszolút kiterjesztő értelmezésű törvény megalkotására törekszenek. Ez lesz az első választási eljárási törvény, amely az elmúlt huszonkét évben Európában is egyedülálló módon pozitív diszkriminációt tartalmaz, többletjogokat ad, könnyítéseket tartalmaz a fogyatékkal élők számára, és mindent elkövet azért, hogy aki mozgásában, látásában, vagy hallásában korlátozott, könnyebben szavazhasson - magyarázta.


Elhangzott: kiterjesztő lesz azért is, mert lehetővé kívánja tenni, hogy minél többen szavazhassanak azok közül is, akik külföldön dolgoznak. Szavai szerint az elmúlt több mint két évtizedben a külföldön dolgozó magyar állampolgárok voksolásának lehetősége - mint ahogyan ezt az Alkotmánybíróság is többször észrevételezte - nem volt megoldott - fűzte hozzá. A Fidesz-KDNP frakció nyitott miden vitára, így azt a szocialista javaslatot is hajlandóak megvitatni, amely annak eldöntését célozza, hogy kötelező legyen-e a szavazás vagy sem Magyarországon - jegyezte meg.


Nyitottak a választási kampány szabályozására és a választási kampány finanszírozására vonatkozó kérdések megvitatására is, várnak minden ellenzéki és társadalmi javaslatot - tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy előzetes normakontrollt fognak kérni az Alkotmánybíróságtól a törvény hatályba lépése előtt. Giró-Szász András kérdésre válaszolva közölte, hogy nem kívánják kommentálni az IMF feltételeire vonatkozó találgatásokat, ezekről , mint mondta, Orbán Viktor kormányfő a parlamentben fog tájékoztatást adni hétfőn.


A kormányszóvivő bejelentette: a kormány a jövő héten napirendjére tűzi a Bakonyi Erőmű és a Mal Zrt. közötti probléma rendezését. Érezve a Bakonyi Erőmű problémájának súlyosságát, megpróbálnak megoldást találni - mondta a politikus.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-09-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite