2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonLázár János: a magyarság a saját fennmaradását is ünnepli

Lázár János: a magyarság a saját fennmaradását is ünnepli


Augusztus 20-án a magyarság nemcsak az államot megálmodó és megteremtő nagy királyát, Szent Istvánt, hanem a saját fennmaradását is ünnepli - jelentette ki Lázár János hétfőn Hódmezővásárhelyen.

Lázár János001


A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a hódmezővásárhelyi önkormányzat ünnepségén azt mondta, már Szent István idején azt jósolták, hogy néhány évszázad múltán nem lesz magyar a Kárpát-medencében. Ha ma elolvassuk a statisztikai hivatal jelentését, abban az áll, hogy a jelenlegi tendenciák alapján háromszáz esztendő múlva már csak 540 ezer magyar él majd - tette hozzá a Fidesz országgyűlési képviselője, a város korábbi polgármestre.


Lázár János úgy fogalmazott: ha a számok, jóslatok világára, pusztulásunk legendájára gondolunk, büszkén emelhetjük fel fejünket és gondolhatunk Szent Istvánra, hiszen van életünk és reményünk. István király olyan gyökeres változásokat hajtott végre, amelyek révén a magyarság nem lett Európa eltűnt népeinek egyike, képes volt szembefordulni a régivel, és valami újat létrehozni - közölte az államtitkár. Lázár János hangsúlyozta, ma is csak azt mondhatjuk: meg kell változtatni az országot, hogy álmaink végre valóra váljanak. Ehhez a változáshoz mindannyiunk bátorsága kell, Szent István erejéből merítve, emlékéből építkezve.


Úgy fogalmazott: álmodni, az álmokat megvalósítani, a megvalósításhoz változást elérni, a változáshoz bátorságot meríteni, és mindezzel együtt sikert kovácsolni csak annak sikerül, aki Magyarországot a nemzeti hagyományokkal, a Szent István-i tradíciókkal összhangban fogja vezetni. Ami ezzel ellentétes kísérlet volt az elmúlt ezer esztendőben, végül mindig elbukott - mondta a politikus.


Almási István (Fidesz) alpolgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta: Szent István műve - melynek két alappillére a szervezett állam megteremtése és a keresztény hit felvétele - méltó és alkalmas arra, hogy az egész nemzet fejet hajtson előtte. Szent István üzenete az őt követő korok nagyjai számára az: légy képes kihasználni azt a lehetőséget, ami előtted áll, és forgasd a szerencsédet egész nemzeted javára - fogalmazott a politikus.


Az alpolgármester hangsúlyozta, a hódmezővásárhelyi polgárok az istváni üzenet követői: megvédték értékeiket, gyarapították a közös vagyont, amikor lehetőség volt arra, úgy, hogy a válságból ne vesztesen, hanem nyertesen szabadulhassanak. Az ünnepség keretében 350 külhoni magyar - főként Temesvárról, Óbecséről, Zentáról, Temerinből, Torontálvásárhelyről, Marosvásárhelyről, Moholról, Adáról és Magyarkanizsáról érkeztek - tett állampolgársági esküt a Szent István téren. Ezzel 2100 fölé emelkedett azon külhoni magyarok száma, akik a városban tettek esküt.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-08-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite