2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonLázár: nem az Alkotmánybírósággal van a gond, hanem az alkotmánnyal

Lázár: nem az Alkotmánybírósággal van a gond, hanem az alkotmánnyal


Lázár JánosAz 1989-90-es berendezkedés kudarchoz vezetett, és alapvető változtatásokra van szükség - nyilatkozta a Népszabadságnak a fidesz frakcióvezetője, aki azt kérdezné Sólyom László volt államfőtől: ő a saját felelősségét miként látja a húsz év alatt kialakult helyzetért.


Ha valaki ígér valamit, akkor azt be kell tartani ahhoz, hogy a bizalomra legközelebb eséllyel pályázzon. Az elmúlt húsz évben a választók azt érezték, hogy elhagyják, elárulják őket, nem róluk szól a politika, nélkülük történnek a dolgok, miközben leginkább őket érintik a döntések. Ez lett a szocialisták bukásának egyik fő oka. A Fidesznek ebből tanulnia kellett, és tanult is - jelentette ki Lázár János a Népszabadságnak adott interjúban annak kapcsán, hogy miután az Alkotmánybíróság elkaszálta a különadóról szóló javaslatát, olyan alkotmánymódosítással állt elő, melynek köszönhetően a taláros testület ezt nem teheti meg ismét.


A Fidesz frakcióvezetője úgy véli: az Alkotmánybíróság döntése nem a kormánnyal ment szembe, hanem a választói akarattal. Ugyanakkor azt gondolja: az Alkotmánybíróság ebben a mai keretrendszerben semmilyen más döntést nem hozhatott. Szerinte nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az elmúlt húsz év csődje, kudarca, igazságtalanságai milyen összefüggésben vannak az alkotmányos berendezkedéssel. Álláspontja az: hogy az 1989-90-es berendezkedés kudarchoz vezetett, és alapvető változtatásokra van szükség.


Lázár János azt mondta, ha meghívták volna arra az elsőadásra, melyen Sólyom László keményen bírálta az alkotmánymódosító indítványokat, azt kérdezte volna a volt köztársasági elnöktől, hogy ő a saját felelősségét miként látja a húsz év alatt kialakult helyzetért. Hangsúlyozta: számára ugyanis elképzelhetetlen, hogy van egy idealizált alkotmány, de közben az emberek elszegényednek, és elveszítik a bizalmukat a politika iránt, gazdasági és társadalmi csőd felé száguld az ország, de egyébként az alkotmány rendben van.


Leszögezte: a Fidesznek semmi baja nincs az Alkotmánybírósággal. A mai, toldozott-foltozott alkotmánnyal van a gond, amit a húsz évben sosem vettek komolyan.


Forrás: Népszabadság/HÍR PORT24

2010-11-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite