2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonLebombázták az Alkotmánybíróságot

„Lebombázták" az Alkotmánybíróságot


alkotmanybirosag01Eddig több mint kétszáz beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz nyugdíjügyben - írja a Népszabadság. A jövő heti teljes ülés első napja még januárra esik ugyan, de a lap alkotmánybírósági forrásai szerint akkorra még bizonyosan nem készül el a határozattervezet a nyugdíjcsomagra vonatkozó beadványokkal kapcsolatban. Az újság azt valószínűsíti, hogy több ülésre is szükség lesz, mire eljutnak a határozathozatalig, vagyis inkább március-április tájékára várható a döntés.


Tegnapig 38 ezren nyújtották be nyilatkozatukat a nyugdíjbiztosítóhoz, amelyben rögzítik, hogy január után is magánnyugdíjpénztáruk tagjai kívánnak maradni - írja a Népszabadság.
A lap szerint a jövő hétfői határidőhöz közeledve egyre többen keresik fel az irodákat, ám még ilyen ütem mellett is kétséges, hogy a teljes pénztári tagság két százalékánál többen maradnának végül a vegyes rendszerben.
Eddig a testülethez több mint 200 beadvány érkezett, s többségükkel érdemben kell majd foglalkoznia az Alkotmánybíróságnak: a benyújtók ugyanis figyeltek arra, hogy a parlament által megváltoztatott feltételeknek megfelelően olyan alkotmányossági kifogással is éljenek, amit vizsgálhatnak az alkotmánybírók.


A legtöbben hivatkoznak ugyan a tulajdonhoz való jogra, aminek a helye tisztázatlan a nyugdíjcsomaggal szemben megfogalmazható alkotmányossági panaszok között, ám ők nem mulasztották el belefoglalni a beadványokba az élethez, emberi méltósághoz való jogot sem. A kérdés már csak az, a testület mikor hoz határozatokat.


Az már biztos, hogy január végéig nemhogy döntések nem születnek, de napirendre sem kerül az ügy. Az eddig feltételezett március eleji időpont helyett tehát inkább tavasz közepére várható az AB állásfoglalása.


Forrás: Népszabadság/HÍR PORT24

2011-01-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite