2019. augusztus 18., - Ilona
Keresés a tartalomban
NagyvilágLecsillapodott Tunisz - A nyaralókat azonban még óvatosságra intik

Lecsillapodott Tunisz - A nyaralókat azonban még óvatosságra intik


TuniszMár csak a betört ablaküvegek és a megrongált épületrészek emlékeztetnek a néhány nappal ezelőtti zavargásokra Tunéziában, s noha tüntetések és rendbontások már nincsenek, a helyzet még nem nyugodott le - tájékoztatta a helyszínről az MTI-t Marosi Antal, a közszolgálati médiumok kiküldött tudósítója.

Tuniszban négy nap után kinyitottak az üzletek, hosszú sorok kígyóznak a kenyérboltok előtt. A helyzet viszonylagos rendeződésében valószínűleg a kormány vasárnapi felhívása is közrejátszott, amely sürgette, hogy mindenki vegye fel a munkát. Ilyen értelmű SMS-eket küldözgettek egymásnak az emberek is.

A katonaság páncélosai oltalmazzák a pénzintézeteket. A nemzeti bank környékén fokozott az ellenőrzés, olyannyira, hogy az épület közelébe se engedik az arra közlekedőket. A központi pénzintézet előtt álló páncélozott kétéltűre egy virágcsokrot helyeztek el, ami arról tanúskodik, hogy a lakosság nem veszi zokon, ha a hatóságok rendet akarnak teremteni. Egy másik épület előtt műanyag székeken "piknikezik" a terepjárók és a páncélozott járművek személyzete. A rádióadásokban és a betelefonálós műsorokban nem az aktuális divatról, hanem a belpolitikai helyzetről van szó.


Helikopterek már nem köröznek Tunisz felett, nincsenek sem zavargások, sem kődobálások. Vannak viszont garázdálkodó milíciák, amelyek tagjai a helybéliek szerint az előző hatalmi struktúrákhoz kötődnek, s főként egykori titkosszolgálati tisztekből szerveződnek. E csoportok fegyverekkel fosztogatnak, ezért a lakosság "társadalmi önvédelemhez" folyamodik. Főként a vidéki városokra jellemző, hogy nem a rendőrök igazoltatják a lakosságot, hanem a helybéliek: elkérik az igazolványokat az idegenektől, de azoktól is, akik rendőröknek mondják magukat. Az emberek mérhetetlenül gyanakvóak, és mivel ismerik az előző hatalom trükkjeit, megszervezik saját védelmüket.


A biztonság szavatolását az 50 ezer fős katonaságra bízták. A korábbi viszonyokat jól példázza, hogy nem is olyan rég 170 ezer rendőr teljesített szolgálatot az észak-afrikai országban, a leváltott belügyminiszter Rafik al-Hadzs Kászim irányítása alatt, de ma már csak a rendőri állomány mintegy harminc százaléka veszi fel a munkát. Tunéziában közutálatnak örvendenek a rendőrök, mert az ország rendőrállamként működött, amíg "el nem zavarták" a belügyminisztert. Az ő hatalmát nemcsak a beosztása biztosította, hanem Zin el-Abidin ben Ali elmenekült elnök második feleségének, Lejlának a támogatása is. Ők ketten kevés információt továbbítottak az államfőnek arról, hogy mi történik Tunéziában.

A hagyományos tunéziai vendégszeretet alábbhagyott. Az elmúlt időszakban nagyon sok idegenforgalmi központot ért komoly támadás (főleg Hammamet környékén). A bevezetett éjszakai kijárási tilalom nagyon sokat segít abban, hogy nem éri bántódás a turistákat, de a bizonytalanság miatt egyelőre nem érdemes Tunéziát választani üdülésre.

Nem tudni, hogy miként zajlik le a kormányalakítás, s nem tisztázott például, hogy az új kabinetben lesznek-e olyan politikusok, akik az előző rendszerhez köthetők. A helyi lakosság nem rokonszenvezik azzal a döntéssel, hogy a leendő kormány tagjaként vegyék számításba Mohammed Ganussit, akit Ben Ali jelölt ki utódjául, mielőtt elhagyta az országot. Ugyanakkor a képviselőházi elnökből lett ideiglenes elnököt, Fued MÍBazaát kedvelik: a 78 éves politikus már Habib Burgiba elnök idején is politizált, és a tunéziaiak "talpig tisztességes és becsületes" politikusnak tartják, olyannak, aki ténylegesen Tunézia érdekeit képviselte idáig.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-01-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite