2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonLeégett egy fröccsöntőüzem Veszprémben

Leégett egy fröccsöntőüzem Veszprémben


Teljesen leégett egy polisztirolt gyártó üzem Veszprémben szerdán este, a tűzben senki nem sérült meg, és az eddigi mérések szerint nem kerültek a levegőbe egészségre ártalmas anyagok.

tűzoltókA Videoton Ipari Parkban a Wolters Hungaria Kft. kétezer négyzetméteres bérelt üzemcsarnoka gyulladt ki eddig ismeretlen okból, az ötös, kiemelt fokozatú tűz oltásában több település tűzoltói vettek részt, 15 járműfecskendővel, húsz vízsugárral. A tűz nyomán az üzem teteje beszakadt, és nagy mennyiségű, sűrű fekete füst szállt fel, amit még a Balaton partjáról is látni lehetett.
A tűzben több mint 10 tonna polisztirol égett el, és ezer Celsius-foknál is magasabb hőmérséklet keletkezett, amelyben megolvadtak a vasszerkezetek.

Illés Zoltán, a vidékfejlesztési tárca környezetért felelős államtitkára a helyszínen szerda éjjel tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy az esti és az éjszakai mérések szerint nem került a levegőbe mérgező anyag. Hozzátette: a mérések több ponton zajlanak, és csütörtökön is folyamatosak lesznek.
Az államtitkár utasította a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőséget, hogy mozgó mérőlaborja csatlakozzon a veszprémi katasztrófavédelem mérőkocsijához, ellenőrizzék a környezetvédelmi szempontból fontos anyagok jelenlétét, különös tekintettel a szénmonoxidra, a nitrózus gázokra és az aromás szénhidrogénekre. Jelezte, a méréseket abban a reményben végzik el, hogy nincsenek a levegőben például aromás szénhidrogének, amelyek a benzol és a pvc-műanyagok égésekor keletkeznek. Megjegyezte, hogy ha csak polisztirol égett, akkor nincs ilyen veszély.

Korábban Németh Tamás alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a levegő szennyezettségét folyamatosan mérik, mérgező anyagot nem találtak. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt közölte, hogy a leégett üzem 15 kilométeres körzetében végez méréseket a veszélyhelyzeti felderítő csoport, és a mérések nem mutattak ki az emberi szervezetre ártalmas anyagot.
Az OKF tájékoztatása szerint az üzemből 25 gázpalackot hoztak ki a tűzoltók, és egy 30 köbméteres gőztartályt is hűteni kellett a beavatkozás során.
A tűz okát a rendőrség és a tűzoltóság vizsgálja.

 

Forrás: MTI/ HÍR PORT 24

 

2011-08-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite