2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
ItthonLegfőbb ügyésszé választották Polt Pétert

Legfőbb ügyésszé választották Polt Pétert


Polt PéterLegfőbb ügyésszé választotta Polt Pétert az Országgyűlés hétfőn. A képviselők a titkos szavazáson 271 igen és 91 nem ellenében választották meg Polt Pétert, aki 2000 és 2006 között egyszer már betöltötte ezt a tisztséget.


Polt Péternek eskütétele után Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor kormányfő, Kövér László házelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes gratulált kinevezéséhez, míg a pártok részéről Lázár János, a Fidesz, Harrach Péter, a KDNP és Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, továbbá Szabó Vilmos, az MSZP, illetve Hegedűs Tamás, a Jobbik frakcióvezető-helyettese köszöntötte a megválasztott legfőbb ügyészt.


Polt Péter Kovács Tamást követi a poszton, akinek mandátuma 70. életévének betöltésével december 13-án jár le. Egy friss törvénymódosítás alapján a parlament már nem hat, hanem kilenc évre választja a legfőbb ügyészt a határozatlan időre kinevezett ügyészek közül. A jogszabály kimondja továbbá, hogy a legfőbb ügyész egészen utódja megbízatásáig gyakorolja jogkörét. A közelmúltban az alkotmányt is módosította a Ház, ennek nyomán interpelláció - az eddigi gyakorlattal ellentétben - nem, csak kérdés intézhető a legfőbb ügyészhez az Országgyűlésben. (Polt Péter bizottsági meghallgatásán a jogállamiság erősödésének nevezte azt a parlamenti döntést, hogy az országgyűlési képviselők nem interpellálhatják a legfőbb ügyészt.)


Polt Péter 1955-ben született. 1990-1995-ben az Igazságügyi Minisztériumban volt tanácsadó, 1995 és 2000 között az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese volt, 2000 és 2006 között pedig legfőbb ügyész. 2006 óta a Legfőbb Ügyészség büntetőbírósági ügyek főosztályának vezetője. Polt Péter az 1994-es országgyűlési választásokon fideszes képviselőjelölt volt, mandátumot azonban nem szerzett.


Magyarország legfőbb ügyészei a rendszerváltozást követően:
1990. június 25. - Az Országgyűlés 246 igen szavazattal, 54 ellenében legfőbb ügyésszé választotta Györgyi Kálmánt, aki még aznap letette a hivatali esküt a képviselők előtt.
1996. június 4. - Györgyi Kálmánt újabb hat évre legfőbb ügyésznek választotta a parlament. Györgyi Kálmán 263 támogató és 18 ellenző szavazatot kapott, az érvénytelen voksok száma 3 volt. A szavazás eredményének ismertetése után Györgyi Kálmán az Országgyűlés előtt letette az esküt.
2000. május 2. - Az Országgyűlés Polt Pétert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának helyettesét választotta legfőbb ügyésszé május 16-i hatállyal. A képviselők közül 206-an támogatták Polt Péter megválasztását, 168-an ellene szavaztak. (Polt Pétert Göncz Árpád köztársasági elnök a Fidesz javaslatára jelölte a posztjáról 2000. március 6-án lemondott Györgyi Kálmán utódjául.) Megválasztását követően Polt Péter letette a hivatali esküt az Országgyűlés előtt.2006. október 9. - Az Országgyűlés 320 szavazattal 15 nem szavazat ellenében legfőbb ügyésszé választotta Kovács Tamás katonai főügyészt. A legfőbb ügyész megválasztása után letette a hivatali esküt az Országgyűlés előtt. (Az előző főügyész, Polt Péter mandátuma május 16-án járt le. Április 4-én Sólyom László államfő Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét jelölte legfőbb ügyésznek, de a július 3-án a parlament nem szavazott bizalmat a jelöltnek.)

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24.HU

2010-12-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite