2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
NagyvilágLégi támadás érte hajnalban Tripolit

Légi támadás érte hajnalban Tripolit


Líbia05Az állami televízió szerint legalább 48 ember vesztette életét, közülük huszonhatan Tripoliban, a sebesültek száma pedig legkevesebb 150.


Légi támadás érte vasárnap hajnalban Tripolit, s válaszul működésbe léptek a líbiai légvédelmi ütegek. Egy azonosítatlan repülőgép repült át a líbiai főváros déli része felett, Moammer Kadhafi líbiai vezető megerősített szálláshelyénél, amelynek része egy laktanya is. Helyi idő szerint hajnali két óra húsz perckor megszólaltak a légvédelmi ágyúk, vörös csíkokat rajzolva az égbolton.


Kadhafiék titkos föld alatti bunkerekben rejtőzködnek


Izraeli sajtóértesülések szerint Kadhafi és családja, valamint a felső vezetés tagjai titkos föld alatti bunkerekben rejtőzködnek. Kadhafi már hetek óta komolyan készült a nyugati hadműveletre, ezért a harci helikoptereket és szárazföldi erőket sivatagi fedezékekben rejtette el, hogy minimalizálja sebezhetőségüket.


„A Kadhafihoz hű erők nehéztüzérséggel lövik Bengázit"


Ezzel egy időben az al-Dzsazíra katari hírtelevízió arról számolt be, hogy a Kadhafihoz hű erők nehéztüzérséggel lövik a lázadók keleti fellegvárát, Bengázit. Több lakos a mecsetekbe menekült. Az állami televízió hírei szerint a nyugati légicsapások első hullámában - amelyben öt várost, Tripolit, Szirtet, Bengázit, Miszrátát és Zuvarát ért támadás a nyugati katonai koalíció repülőgépeiről, hadihajóiról és tengeralattjáróiról - legalább 48 ember vesztette életét, közülük huszonhatan Tripoliban, a sebesültek száma legalább 150-re rúg. Az áldozatok többsége polgári személy.


Miszráta lakói cáfolják azokat a híreket, hogy a vadászgépek polgári célpontokat támadtak meg


Miszrátai lakosok beszámolója szerint a nyugati harci gépek a várostól 7 kilométerre fekvő légi támaszpontot támadták, ahol a kormányerők vetették meg lábukat. Cáfolták az állami televízió azon jelentését, hogy a vadászgépek polgári célpontokat és üzemanyag-tározókat támadtak meg a városban. A Kadhafihoz hű erők egy része röviddel a légicsapások megindulása előtt elmenekült a körzetből. A Tripolitól mintegy 200 kilométerre keletre fekvő várost két hete kerítették be a kormányerők. Szombaton kilenc ember vesztette életét a kormányerők támadásainak következtében. A kórházban már nem tudnak műtéteket végrehajtani, mert nincs érzéstelenítő szer. A súlyos anyagi károkat szenvedett városban három napja nincs vízszolgáltatás sem.


Komoly károkat okoztak a légicsapások a líbiai légvédelemnek


Komoly károkat okoztak a líbiai légvédelmi rendszerben a nyugati koalíció szombaton végrehajtott légicsapásai - közölte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség képviselője. A névtelenül nyilatkozó tisztségviselő ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre korai jóslásokba bocsátkozni arról, hogy milyen válaszlépéseket tesz Moammer Kadhafi líbiai vezető és a hozzá hű csapatok.


Néhány napig is tarthat a líbiai légvédelem szétzúzása


A nemzetközi katonai koalíció a hadműveletek első szakaszában a líbiai légvédelem szétzúzását tűzte ki célul, és ez eltarthat néhány napig is - írták amerikai tömegtájékoztatási eszközök amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva. Ha ez a szakasz lezárul, az Egyesült Államok hadereje inkább támogató, logisztikai szerepet fog betölteni.

 

Forrás: BBC/CNN/Reuters/MTI/HÍR PORT24

2011-03-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite