2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonLehull a lepel: hozzájuthatnak a megfigyeltek a róluk készült aktákhoz

Lehull a lepel: hozzájuthatnak a megfigyeltek a róluk készült aktákhoz


szemHozzájuthatnak az előző rendszerben megfigyeltek a róluk készült iratok eredeti példányaihoz, megszűnik a Kenedi-bizottság tagjainak megbízatása, és az állam ügynökeinek adatai a jövőben kutathatók lesznek. Ezt tartalmazza az állambiztonsági szolgálatok mágnesszalagra rögzített adatbázisaiban található adatok felülvizsgálatáról szóló, most megjelent kormányrendelet.


Medgyessy Péterről 2002 nyarán, néhány héttel kormányfővé választása után derült ki, hogy a Belügyminisztérium 3/2-es ügyosztályának D-209-es tisztje volt. Akkor Mécs Imre SZDSZ-es képviselő vezetésével parlamenti bizottság alakult, hogy tisztázza az ügynökkérdést.


Az ügynöklistákat eddig nem hozták nyilvánosságra. Az elmúlt 20 évben mégis folyamatosan derült fény több parlamenti képviselő, közéleti szereplő, újságíró és zenész ügynökmúltjára.

A most megjelent kormányrendelet szerint az előző rendszerben megfigyeltek hozzájuthatnak a róluk készült iratok eredeti példányaihoz.

Jogtalanul és erkölcstelenül jöttek létre ezek az iratok - mondta a Híradónak Rétvári Bence. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára hozzátette: akiknek jogalapja van arra, hogy ezekkel kapcsolatban bármiről is rendelkezzenek, azok maguk az érintettek. Ők döntsék el, hogy otthon a fiók mélyébe rejtik vagy nyilvánosságra hozzák. Nem az államnak kell eldöntenie, hogy a róluk szóló dossziékkal mi történjen - tette hozzá.

Bajnai Gordon akkori miniszterelnök idén februárban jelentette be a parlamentben: a kormány háromtagú civil bizottságot hoz létre, hogy felügyelje a mintegy ötvenezer hálózati személy nevét, fedőnevét, azonosító adatait és beszervezési dossziéjának számát tartalmazó mágnesszalagok feldolgozását. A Kenedi-bizottság tagjainak megbízatása most megszűnik, a pártállam ügynökeinek adatai ugyanis kutathatók lesznek, de csak legkorábban egy év múlva.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-12-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite