2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonLejárt a neoliberális kísérletezés ideje

Lejárt a neoliberális kísérletezés ideje


Orbán Viktor 04.12Orbán Viktor szerint a neoliberális kísérletezés ideje lejárt; a piac mindenhatósága és önszabályozása csak elmélet, az állam szerepe pedig maga a valóság.


A miniszterelnök az Európai Néppárt budapesti rendezvényén úgy fogalmazott, 180 fokos fordulatra van szüskég: a sokkal szigorúbb szabályozást és ellenőrzést azok esetében kell alkalmazni, akik spekulálnak, és azokat kell felszabadítani a terhek alól, akik munkahelyeket teremtenek, termelékenységet növelnek.
Orbán Viktor szerint a különböző spekulatív pénzügyi tranzakciók szabályozása nemcsak azért szükséges, mert válság van, hanem azért is, mert a jövőt csak valóságra, valós értékekre lehet építeni az utópiák és spekulációk helyett. "Így el tudjuk kerülni azt, hogy újra olyan válsághelyzetekbe kerüljünk, mint a mostani" - emelte ki.
A gazdaságba beszivárgó utópiáról szólva a kormányfő azt mondta, remélhetőleg a neoliberális gazdaság- és pénzügypolitikák elterjedése lesz a legutolsó káros kísérlet. Ez a neoliberalizmus a piac mindenhatóságát hirdette, és megpróbálta elhitetni az emberekkel, hogy lehetséges jólét értékteremtés nélkül - mondta, rámutatva: a jelenlegi világválságot éppen az okozta, hogy "kipukkadt ez a pénzügyi lufi".
Orbán Viktor úgy látja, a megoldás az, hogy a hétköznapokat kell sikerré formálni az állampolgárok számára.
Az Európai Tanács ülésének tapasztalatai alapján szerinte kijelenthető, hogy Európa már látja a paradigmaváltás szükségességét, hiszen az utópiák kora lejárt.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite