2019. augusztus 18., - Ilona
Keresés a tartalomban
NagyvilágLelkesen ötletelnek az olaszok a költségvetési takarékosságról

Lelkesen ötletelnek az olaszok a költségvetési takarékosságról


Lelkesen reagáltak az olaszok a Monti-kormány kezdeményezésére, amellyel arra szólították fel a lakosságot, hogy írják meg javaslataikat arról, hogy hol lehetne még spórolni, hol tapasztalnak pazarlást, túlzott költekezést vagy esetleg szabálytalanságot a közpénzek felhasználásában.

Pénz01

Alig hét nap alatt kilencvenötezernél több bejelentés érkezett a költségvetési takarékossági ötleteket gyűjtő kormányzati portálra, vagyis minden két másodpercben egy - hangoztatta a miniszterelnöki hivatal.

Mario Monti miniszterelnök május 5-én jelentette be, hogy a november óta bevezetett három megszorító csomag után az olaszok segítségére is szükség van a pazarlás elkerülésére. A közpénzek helytelen felhasználását bárki bejelenthette a kormány portálján neve és lakóhelye feltüntetésével. Monti azt ígérte, minden egyes bejelentésre választ fognak adni.

A szakszervezetek és a parlamenti pártok fenntartásukat fejezték ki a "lakossági szakértőket ingyen dolgoztató szakértői kormány" lépésével kapcsolatban, de a már százezret megközelítő lakossági bejelentést büszkén felmutató kormányportál szerint az olaszok visszaigazolása önmagáért beszél.

A miniszterelnöki hivatal sajtóosztályán tízfős munkacsoportot állítottak fel a bejelentések ellenőrzésére és az illetékes tárcáknak való továbbítására. Eddig a jelzések húsz százalékát tudták feldolgozni.

A bejelentések többsége a közigazgatásban vezető pozíciót betöltő személyek túl magas fizetését kifogásolta, kiváltságaik megszüntetését követelve. A javaslatok között szerepel az, hogy az állami vezetők szolgálati gépjármű helyett tömegközlekedési eszközöket használjanak. Más azt vetette fel, hogy a pártok költségvetési támogatása a parlamentbe beválasztott képviselők után fejenként 35 eurócent legyen.

A novemberben kinevezett Monti lemondott kormányfői és pénzügyminiszteri fizetéséről, és Olaszországon belül vasúttal közlekedik. Karácsonykor a miniszterelnöki palotában családjával tartott vacsora általa fizetett számláját is nyilvánosságra hozta.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite