2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedLeminősítés rontotta a hangulatot a magyar piacon

Leminősítés rontotta a hangulatot a magyar piacon


A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 519,26 pontos, 3,06 százalékos csökkenéssel, 16.454,24 ponton zárt pénteken. Az MTI által megkérdezett piaci szakértők szerint a hazai kereskedésre egyértelműen a Moody's hitelminősítőtől érkezett adósbesorolás rontás nyomta rá a bélyegét, miközben a nemzetközi befektetői hangulat javult.

Tőzsde01


A részvénypiac forgalma 20,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a változatlan árfolyamon záró Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.


Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője megállapította, hogy a pénteki kereskedésre a Moody's leminősítése nyomta rá a bélyegét, a vezető részvények mindegyike jelentősnek mondható árfolyameséssel fejezte be a napot. Kritikus szint környékén mozog az euró forintárfolyama, de egyelőre nem gyengült a korábbi tető, 317,85 fölé a hazai fizetőeszköz kurzusa. Eközben a nemzetközi befektetői hangulat némileg javult, a Hálaadás napja után visszatérő amerikai befektetők vételekbe kezdtek, így a fejlett európai piacok több napja tartó esés után végre a pozitív tartományban tudták zárni a napot.


Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője szerint "sokkszerű" volt a Moody's leminősítése, mivel "olyan sarokból ugrottak ránk, ahonnan nem vártuk". Emlékeztetett, hogy a piac egy másik hitelminősítőtől, az S&P-től várt ilyen lépést, az IMF tárgyalások megindulásának hírére azonban utóbb jelezte, hogy egyelőre kivár. Véleménye szerint ezzel magyarázható a markáns esés a részvénypiacon, valamint a forint gyengülése és az állampapír hozamok jelentős emelkedése. Hozzátette, hogy a körülményekhez képest viszonylag jó napot zárt a BÉT, hiszen a nap második felében már nem folytatódott az esés, oldalaztak, sőt feljebb jöttek a részvényárak.


Varjú Péter úgy véli, hogy a nemzetközi piacokon kialakult hangulatjavulás jó előjel lehet a jövő heti kereskedésre, feltéve ha a másik két nagy hitelminősítő "békén hagy minket", a kormány részéről pedig egy elfogadhatóbb helyzetértékelés érkezik. A Mol árfolyama 450 forinttal, 2,48 százalékkal 17.700 forintra csökkent, 3,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 185 forinttal, 6,08 százalékkal 2.860 forintra esett, forgalmuk 15,5 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 16 forinttal, 3,23 százalékkal 479 forintra gyengült, forgalma 756,3 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama nem változott, 34.500 forintot értek a kereskedés végén, a részvények forgalma 374,7 millió forintot ért el.


A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama 107,5 millió forintos forgalom mellett 505 forinttal, 2,86 százalékkal 17.175 forintra csökkent. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.325,35 ponton zárt pénteken, ez 31,26 pontos, 2,30 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-11-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite