2019. június 27., csütörtök - László
Keresés a tartalomban
NagyvilágLeminősítette az Egyesült Államokat a Standard and Poors

Leminősítette az Egyesült Államokat a Standard and Poor's


Amerika elvesztette a legjobb adósbesorolást. Washington szerint a hitelminősítő elszámolta magát, ezért téves döntést hozott. Első ízben vesztette el a lehetséges legjobb, "AAA" adósbesorolását a Standard & Poor's-nál az Egyesült Államok.

Standard  Poors


A nemzetközi hitelminősítőnél, amely egy fokozattal, "AA-plusz"-ra rontotta a világ legnagyobb gazdaságának hosszú távú adósosztályzatát. Az amerikai pénzügyminisztérium azzal vádolta a hitelminősítőt, hogy a döntés előkészítésekor kétbillió dollárral elszámolta magát, a jegybank pedig közölte: a visszaminősítés nem teszi kockázatosabbá az amerikai állampapírokat.

Már nem az amerikai kincstárjegy a legbiztonságosabb befektetés

Az S&P a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként rontotta le az amerikai adósbesorolást, a növekvő amerikai költségvetési hiánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt. A hitelminősítő közleménye szerint az új besorolásra negatív kilátás van érvényben, vagyis a következő 12-18 hónapban újabb leminősítés lehetséges.

A leminősítés nyomán a korábban a világ legbiztonságosabb befektetésének tekintett amerikai kincstárjegyek adósosztályzata rosszabb lett, mint például a brit, német, francia vagy kanadai kormánykötvényeké. Emiatt drágulhat az amerikai adósságszolgálat finanszírozása.

Az S&P közleményében hangsúlyozta, az amerikai kormány és a törvényhozás által a minap elfogadott költségvetési konszolidáció elmarad attól a mértéktől, amelyre a ház megítélése szerint szükség lenne az amerikai adósság középtávú konszolidációjához.

Washington tévedéssel vádolja a hitelminősítőt


John Chambers, az S&P értékelő bizottságának vezetője a CNN amerikai hírtévének nyilatkozva úgy vélte, az Egyesült Államok elkerülhette volna a leminősítést, ha korábban emeli meg az adósságplafont.

A washingtoni pénzügyminisztérium válaszul azzal vádolta meg a hitelminősítőt, hogy költségvetési becsléseiben kétbillió dollárral elszámolta magát. Az ügyet ismerő tisztségviselők szerint az S&P túl nagy jelentőséget tulajdonít az adósságplafon megemelését megelőző politikai vitáknak, a minisztérium pedig jelezte a számítási hibát, amely - mint a források fogalmaztak - "kérdéseket vet fel az S&P hitelességével kapcsolatban".

Az amerikai jegybank, a Fed és más bankfelügyeleti szervek hangsúlyozták, az S&P lépése nem változtat az amerikai kincstárjegyek vagy a szövetségi kormány garanciájával kibocsátott egyéb értékpapírok kockázatának mérlegelésére vonatkozó szabályokon.

Történelmi leminősítés

A washingtoni Kongresszus kedden döntött az adósságplafon 900 milliárd dolláros megemeléséről, és elkötelezte magát további 1200-1500 milliárd dolláros emelés mellett az év végéig, alig néhány órával annak veszélye előtt, hogy az amerikai kormány fizetésképtelenné váljon. Ezzel párhuzamosan egyezség született egy 10 évre szóló, mintegy 1000 milliárd dolláros deficitcsökkentési tervről, amelyet egy további, még jelentősebb megszorítás követ majd.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a kongresszusi döntés után, szerda hajnalban megerősítette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, a Moody's módszertana szerinti "Aaa" kormánykötvény-besorolását. Előzőleg a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő is gyakorlatilag levette a napirendről az amerikai adósosztályzat rövid időn belüli visszaminősítését. Az S&P az ügynökség 1941-es létrehozása óta tartott érvényben "AAA" adósbesorolást az Egyesült Államokra. A hitelminősítők doyenje, a Moody's 1917 óta a lehetséges legjobb osztályzatot adja az amerikai államadósságra.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-08-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite