2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
NagyvilágLeminősítette Írországot a Moodys

Leminősítette Írországot a Moody's


MoodysA Moody's hitelminősítő péntek reggel öt fokozattal "Baa1"-re rontotta az ír államadósság hitelbesorolását az eddigi "Aa2"-ről, negatív kilátással, figyelmeztetve további leértékelés lehetőségére.


Ez két héten belül a második csapás: a múlt héten a Fitch Ratings rontotta Írország osztályzatát három fokozattal "BBB plusz"-ra.
A hír nyomán az euró új mélységi rekordra gyengült a svájci frankkal szemben 1,2722 frankon, majd kisssé erősödött, 1,2757 frankig, de a dollárral szemben viszonylag jól tartotta magát, 1,3292 dolláros árfolyama 0,42 százalékkal erősebb volt a csütörtök estinél.


A Moody's pénteken arra figyelmeztetett, hogy további leminősítésre is sor kerülhet, ha Írország nem lesz képes stabilizálni adóssága nagyságát belátható időn belül.
Írország az adósságválság leküzdésére négy évre szóló, 15 milliárd eurós egyensúlyjavító programot indított el, amelynek a legnehezebb szakasza jövőre kezdődik. Az adóemelések és a kiadáscsökkentések keveréke minden eddiginél nagyobb, összesen 6 milliárd eurós megszorítást jelent.


Az euróövezeti tagországban azért van szükség rekord nagyságú takarékossági csomagra, mert az idén példátlan, a hazai össztermék (GDP) 32 százalékát kitevő hiány alakult ki az államháztartásban. A GDP-arányos hiányt az Európai Bizottság döntése szerint 2015-re a 3 százalékos uniós határérték alá kell szorítani.


Az ír pénzügyi válság - Görögországétól eltérően - nem elsősorban szuverén adósságválság, vagyis államadósság-válság: a fő problémát nem az államháztartás és az államadósság finanszírozásának ellehetetlenülése, hanem a bankszektor okozza, amelynek hatalmas kinnlevőségei ragadtak benn az ingatlanpiaci buborék kipukkadásával tönkrement építőipari és ingatlanvállalatokban.
A krízis enyhítésére az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 85 milliárd eurós csomagot állított össze. Az EU pénzügyminiszterei hivatalosan már december elején jóváhagyták a mentőprogramot, az IMF pedig csütörtökön késő este adott "zöld utat" a mentőcsomagból a nemzetközi pénzügyi szervezetre jutó 22,5 milliárd eurós hitel folyósítására.
Az ír parlament szerdán szavazta meg az országnak felajánlott 85 milliárd eurós segélycsomag elfogadását az IMF-től és az Európai Uniótól.


A 85 milliárdból 35 milliárd euró szolgálja a válságos helyzetbe jutott ír bankszektor megsegítését: 10 milliárdot azonnali feltőkésítésre kívánnak fordítani, 25 milliárd pedig pénzügyi hátteret nyújt a további banki hitelromlás elkerüléséhez. Írország a maga részéről 17,5 milliárd eurót fordít - készpénzben, illetve a nyugdíjalapok mozgósítása révén - bankrendszerének megmentésére.


A fennmaradó összeget 6 százalék körüli kamatra adják kölcsön Írországnak.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite