2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedLeminősített hét magyar bankot a Moodys

Leminősített hét magyar bankot a Moody's


MoodysA hitelminősítő a devizahitelek túlságosan nagy aránya, valamint a pénzintézetek profitjának csökkenésével indokolta a visszaminősítést.


Hét magyar bankot minősített le kedden a Moody's, a devizahitelek túlságosan nagy aránya, valamint a pénzintézetek profitjának csökkenése miatt. A hitelminősítő intézet ugyanakkor fontos stabilizációs tényezőnek tartja, hogy a magyar bankrendszerben rendkívül magas a külföldi tulajdonosok aránya.


A nemzetközi hitelminősítő a keddi londoni bejelentés szerint a K and H Bank, a Budapest Bank, az FHB, az Erste Bank Hungary és az MKB Bank önálló pénzügyierő-osztályzatait, ebből következően pedig betéti és adósbesorolásaikat is visszaminősítette. A Moody's az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank esetében a forintbetéti osztályzatokat, illetve külön az OTP Bank esetében a devizaadósi besorolást is rontotta.


A lépésekhez fűzött indoklásában a hitleminősítő elsődleges tényezőként a bankok magas devizaalapú kinnlevőség-állományát emelte ki, felidézve, hogy a kint lévő teljes hitelállomány 70 százaléka devizaalapú. Sok hitelfelvevő, különösen a lakossági szektorban, fedezetlen e tartozások devizakockázataival szemben, és ennek következtében komoly mértékű a sebezhetőség akár egy jelentősebb forintleértékelődéstől, akár attól, hogy esetleg emelkedik azoknak a devizáknak kamata, amelyekben e hiteleket folyósították - áll a Moody's elemzésében.


A cég felidézi, hogy a magyar kormány tavaly megtiltotta a devizaalapú hitelezést. A hitelminősítő szerint azonban a rendszerbe beágyazott eseménykockázat, amely a devizahitel-kitettségből ered, így is évekig megmarad, tekintettel a bankok már meglévő jelzálog-kinnlevőségi portfolióinak hosszú lejáratára. Ezt a véleményt más hitelminősítők is megfogalmazták már. A Moody's a keddi elemzésben annak a véleményének adott hangot, hogy a lakóingatlan-fedezetű hitelek esetében érvényesített kilakoltatási moratórium tovább gyengíti az adósok törlesztési fegyelmét. A hitelminősítő értékelése szerint a magyar lakóingatlan-piac továbbra is nyomás alatt van, tekintettel arra, hogy az árak 2008 óta csökkennek, és alacsony a másodpiaci likviditás.


A Moody's közlése szerint a leminősítéseket a devizahitelek mellett a pénzintézetek profitjának csökkenése indokolja. A hitelintézet közölte: a magyar bankrendszer 2010-es eredményessége elmarad az egy évvel korábbitól. A gyorsan növekvő kockázati költségek, a csökkenő forgalom, egyes bankok mérsékeltebb hatékonysága és a bankadó miatt jelentősen csökkent a belső tőkegeneráló képesség - közölte a Moody's.


A Moody's szerint ebben a környezetben egyre nagyobb kihívást jelent a magyar bankoknak a gazdasági növekedés támogatása, és az eredményesség fenntartása. A hitelminősítő szerint ugyanakkor jelentős stabilizációs tényező, hogy magas, nagyjából nyolcvan százalék a külföldi tulajdonosi arány a magyar bankrendszerben. Az anyacégek ugyanis támogatást nyújtottak a mostani pénzügyi válság idején, és a Moody's szerint ez folytatódni fog.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite