2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
NagyvilágLemondott a német államfő

Lemondott a német államfő


Christian Wulff német szövetségi elnök bejelentette: nem áll mögötte akkora támogatás, hogy továbbra is vállalja a szövetségi elnöki posztot, ezért lemond. Az államfő körül két hónapja sokasodnak a kínos ügyek, magánkölcsönétől kezdve az ingyenes nyaralásokig.

Christian Wulff


A német média szerint az államfő körüli krízis „páratlan" a második világháborút követő német politikában. A BBC berlini tudósítója, Stephen Evans úgy vélekedett, hogy az ügy - a Wulff szövetségeseként számon tartott - Angela Merkel kancellár számára nem lesz több, mint apró kellemetlenség, ugyanis a kormányfő magas támogatottsági indexszel rendelkezik a német választópolgárok körében.

A BBC szerint azonban az ügy időzítése nem jöhetett volna rosszabbkor az eurózóna válságával birkózó Berlin számára. Christian Wulff személye körül két hónapja sokasodnak a kínos ügyek, kezdve egy roppant kedvező magánkölcsöntől, ingyenes nyaralásokon át állami pénzből fizetett nagyszabású lobbista rendezvényekig.

2008 októberében Wulff - akkor még Alsó-Szászország tartomány miniszterelnökeként - házvásárlás céljára félmillió euró kölcsönt vett föl atyai barátja feleségétől, Edith Geerkenstől.

2010 februárjában a hannoveri tartományi gyűlésben hozzá intézett kérdésre Wulff tagadta, hogy üzleti kapcsolat állna fenn közte és Edith asszony férje, Egon Geerkens között.

2011. december 12-én Wulff megpróbálta megakadályozni, hogy a Bild cikket közöljön másnapi számában a házvásárlás anyagi hátteréről. Kai Diekmann főszerkesztő üzenetrögzítőjére rábeszélve "végleges szakítással" és "háborúval" fenyegette meg a Bildet kiadó Springer lapkiadót, amennyiben az ominózus hír megjelenik. Másnap a Bild lehozta a hírt. December 15-én Wulff írásban "sajnálkozását" fejezte ki, hogy a tartományi gyűlésben lezajlott meghallgatáson nem tett említést az Edith Geerkenstől fölvett kölcsönről. Rá egy hétre bocsánatot kért az ügy miatt bekövetkezett "irritációkért", és elbocsátotta szóvivőjét, Olaf Glaesekert.

2010 márciusában Wulff kedvező kamatozású kölcsönt vett föl a BW banktól, hogy ezzel kiváltsa a Geerkens nejétől kapott kölcsönt. 2011 decemberében a bankhitelt hosszú lejáratú jelzálogkölcsönre váltotta át. Ezt követően a BW bank ellen több feljelentés érkezett hűtlen kezelés és jogosulatlan előnyhöz juttatás gyanúja miatt.

Wulff időközben elbocsátott szóvivőjét, Glaesekert azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy több alkalommal Manfred Schmidt rendezvényszervező költségén nyaralt, ami vesztegetésnek minősül. "Cserébe" ugyanis Schmidt jókora összeget keresett az alsó-szászországi kormány által 2009-ben szervezett Észak-Dél párbeszéd nevű lobbista rendezvényen.

A hannoveri ügyészség vizsgálja azt a nyaralást is, amelyen Wulff David Groenewold filmproducerrel közösen vett részt 2007 őszén Sylt szigetén. A teljes költséget Groenewold állta - Wulff utólag készpénzben fizette ki a reá eső részt, állítja ügyvédje. Az ügy "bibije": Groenewold cége egy évvel korábban négymillió euró összegű tartományi kezességvállalásban részesült, a kezes a Wulff által vezetett alsó-szászországi kormány volt.

Wulff lemondásával 20 hónapon belül másodszor távozik posztjáról német államfő hivatali idejének lejárta előtt. 2010 májusában Horst Köhler mondott le, miután a sajtó támadásokat intézett ellene a Bundeswehr afganisztáni szerepvállalása kapcsán tett félreérthető nyilatkozata miatt.

 

Forrás: MTI/BBC/hvg.hu/HÍR PORT24

 

 

 

2012-02-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite