2019. április 26., péntek - Ervin
Keresés a tartalomban
NagyvilágLemondott a plágiummal gyanúsított miniszter

Lemondott a plágiummal gyanúsított román oktatási miniszter


Lemondott a plágiummal gyanúsított Ioan Mang román oktatási miniszter - jelentette be kedden Victor Ponta miniszterelnök, aki azt is közölte, elfogadta a tárcavezető döntését és felmentette őt tisztségéből.

bukarest

A Romania Libera című napilap szerint Mang Nagyváradon megjelentetett egyik dolgozatában szó szerinti részleteket vett át külföldi kutatók tanulmányából anélkül, hogy szabályosan hivatkozott volna a forrásra.

Az ellenzéki támadások kereszttüzébe került tárcavezető plágium-ügyének kivizsgálására Victor Ponta miniszterelnök szakmai vizsgálatot kért az akadémiától. Ioan Mang megalapozatlannak nevezte a vádakat, de kedden benyújtotta lemondását, hogy miniszteri tisztsége ne hátráltassa ügyének tisztázását.

A kinevezése másnapján plágiumgyanúba keveredett Mang leváltását Emil Boc, az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke sürgette. Miután a kormányfő ennek nem tett eleget, a PDL hétfőn közölte, hogy parlamenti beszámoltatást kezdeményez a tárcavezető ellen.

Az egy hete hivatalba lépett Victor Ponta miniszterelnök Ioan Mang személyében másodszor jelölt olyan vezetőt az oktatási tárca élére, akit le kellett váltania, miután a sajtó megkérdőjelezte tisztességét. Ponta eredetileg Corina Dumitrescut, egy román magánegyetem rektorát javasolta tárcavezetőnek, de róla még az új kormány beiktatása előtt kiderült, hogy meghamisította életrajzát: beírta ugyanis, hogy a Stanford Egyetemen végzett, holott csak egy kurzuson vett részt az amerikai egyetemen.

Ioan Mang egyhetes miniszteri ténykedése idején meglátogatta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet (MOGYE), ahol azt hangoztatta, hogy nincs szükség önálló magyar karra.

A kormányfő Liviu Pop társadalmi párbeszédért felelős tárca nélküli miniszterre bízta az oktatási minisztérium ideiglenes vezetését. Victor Pontanak 45 napon belül kell új tárcavezetőt jelölnie a posztra.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite