2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
NagyvilágLemondott Hoszni Mubarak

Lemondott Hoszni Mubarak


Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondott, és átadta a hatalmat a hadseregnek - jelentette be a kairói televízióban pénteken Omar Szuleimán alelnök.

Hoszni Mubarak


A CNN rendkívüli tudósítása szerint az elnök lemondásának ünneplésére összegyűlt tömeg az "Egyiptom szabad" kijelentést skandálja a Tahrír téren. Városszerte dudálással jelezték örömüket az autósok, az egyiptomiak 18 napja tartó szüntelen tüntetéssorozattal követelték Hoszni Mubarak lemondását.


"Az ország nehéz körülményei között Hoszni Mubarak elnök úgy döntött, hogy elhagyja az elnöki posztot. Az állam ügyeinek intézésével a fegyveres erők tanácsát bízta meg" - mondta Szuleimán.
A hadsereg bejelentette, hogy szavatolja a békés átmenetet Egyiptomban: felfüggesztik a 30 éve érvényben lévő rendkívüli állapotot, ha megszűnnek a tiltakozó akciók. Az al-Arabíja arab hírtévé úgy tudja, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és családja Kairóból Sarm el-Sejkbe ment.


Barack Obama amerikai elnök egyenes adásban nézte a kairói bejelentést, az elnök beszédet fog mondani Mubarak lemondásával kapcsolatban.
Brüsszelben Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: Mubarak "meghallotta a nép hangját".


"Meggyőződésem, hogy ez most a békés, tartós és demokratikus változás történelmi jelentőségű napja" - kommentálta pénteken Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke Hoszni Mubarak lemondásának hírét. Az EP-elnök teljes támogatásáról biztosította az egyiptomi népet, és hangsúlyozta, hogy "mindez csak a tartós változásokhoz vezető hosszú út kezdete". Szerinte most az a legfontosabb, hogy "gondosan megoltalmazzák az elnyert szabadság virágait".
Örömünnep tört ki Tuniszban is, a másik észak-afrikai arab ország fővárosában, ahol egy hónapja szintén megdöntötték a diktatórikus rendszert.


Izraelben azt remélik, hogy az egyiptomi átmeneti időszak "zökkenőmentes" lesz Hoszni Mubarak elnök lemondása után - mondta Jeruzsálemben egy kormányzati forrás. A Gázai övezet örömmámorban úszik - jelentette a francia hírügynökség.

 

Forrás: CNN/MTI/HÍR PORT24

2011-02-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite