2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
ItthonLemondott Schmitt Pál: percről - percre

Lemondott Schmitt Pál: percről - percre


Az államfő döntését hétfőn jelentette be az Országgyűlésben, napirend előtt. Mint mondta, személyes ügye a nemzetet inkább megosztotta, mint egyesítette. Schmitt ezután a kormányfő társaságában a parlamenti dolgozószobájába ment. Házszabálytól eltéréssel tárgyalja az Országgyűlés hétfőn Schmitt Pál köztársasági elnök lemondó nyilatkozatát.

schmitt_pal0402


16:50 MSZP: döntsön a nép vagy a négyötöd!

Az MSZP a rendszerváltáskor képviselt álláspontjához visszatérve azt javasolja, hogy az emberek közvetlenül választhassanak köztársasági elnököt - tudatta a szocialisták rendkívüli frakcióülése után újságírókkal Mesterházy Attila. Az MSZP az államfőjelölésről szóló hétfő esti ötpárti egyeztetésen is emellett érvel majd, abban az esetben pedig, ha a kormánypártok nem támogatják kezdeményezésüket, azt szeretnék elérni, hogy az új köztársasági elnök megválasztásához négyötödös parlamenti többség legyen szükséges.

16:28 Elfogadták Schmitt Pál lemondását

Schmitt Pál lemondási nyilatkozatát 338 igen, 5 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. Nemmel voksolt két fideszes - Szabó Tamás és Wittner Mária -, valamint három kereszténydemokrata képviselő: Hoffman Pál, Karvalics Ottó és Varga László. A tartózkodó szavazatokat hat fideszes politikus, B. Nagy László, Csóti György, Csöbör Katalin, Kőszegi Zoltán, Meggyes Tamás és Sebestyén László adta le. Jelen volt, de nem szavazott Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Horváth Zsolt kecskeméti képviselő, továbbá több ellenzéki politikus. Schmitt Pál megbízatása megszűnésével, az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. Amíg Kövér László látja el az államfői feladat- és hatásköröket, a fideszes Lezsák Sándor alelnök tölti be a házelnöki posztot.
16:14 Még ma dönt a Ház Schmitt lemondásáról

A Ház egyhangúlag úgy döntött, hogy a képviselőcsoportoknak a nyilatkozatról szóló vitában a felszólalásra öt-öt perc, az elsőként szólásra jelentkező független képviselőnek pedig háromperces időkeret áll rendelkezésre. Határoztak arról is, eltekintenek attól a határidőtől, amely az államfői lemondás megfontolása kérésének kezdeményezésére vonatkozik. A köztársasági elnök lemondásáról szóló nyilatkozat az első napirendi pontja lesz a hétfői plenáris ülésnek.

15:42 Schmitt lemondása a demokrácia igazi sikere

A Demokratikus Koalíció (DK) a demokrácia igazi sikerének tartja Schmitt Pál lemondását, amellyel szerintük megbukott az Orbán Viktor kormányfő "akaratát a végsőkig teljesítő" köztársasági elnöki modell - közölte Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Molnár Csaba szerint Schmitt Pál lemondásával megbukott "a mindent aláíró, bábként működő, Orbán Viktor akaratát a végsőkig, szolgai módon teljesítő köztársasági elnöki modell". "A demokrácia, a demokraták igazi sikere az, hogy a méltatlan köztársasági elnök nem maradhatott tovább a pozíciójában" - fogalmazott a politikus, aki szerint célba ért a népakarat, végre kiderült, hogy még "Orbán Viktor következmények nélküli országában" sem lehet mindent megcsinálni.

Molnár Csaba ugyanakkor úgy vélte: Schmitt Pál lemondása olyan volt, mint egész működése, hazug és zavaros. Mint mondta, azért volt hazug, mert bár Schmitt Pál néhány napja azt mondta nem perel senkit, most viszont perrel fenyegette meg az egyetemet és mindenkit, aki ebben az ügyben nem úgy járt el, ahogy neki tetszik, másrészt zavaros is volt, mert a lemondás egyben beismerést is jelent, de ezt beszédben megpróbálta elkerülni. A DK politikusa szerint olyan új köztársasági elnököt kell választani, aki képes a nemzet egységét kifejezni, be tudja gyógyítani azokat a sebeket, amelyeket Schmitt Pál ütött az államfői hivatal tekintélyén az elmúlt másfél évben. Szerinte az lenne jó, ha a parlamentben képviselettel rendelkező pártok egyeztetnének és közös köztársasági elnököt javasolnának.

Arra a kérdésre, hogy a DK Kövér László házelnököt el tudná-e fogadni államfőnek, Molnár Csaba azt mondta: még a felvetés is elképesztő. Szerinte ha van Schmitt Pálnál alkalmatlanabb és méltatlanabb személy a magyar nemzet egységének kifejezésére, az "Kövér köteles László". Még az is szégyen, hogy a néhány napig "ideiglenes" köztársasági elnök lehet - jegyezte meg. Szerinte azoknak a "bűnpártolóknak" is le kell vonni az erkölcsi következményeket, akik megpróbálták Schmitt Pált "kimosdatni".

 

schmitt_pal0402_lemondasa

15:22 Levonulnak a sátras civilek

Schmitt Pál lemondása után véget ér a Sándor-palota előtti ülősztrájk, amelynek résztvevői a plágiumgyanúba keveredett köztársasági elnök visszavonulását követelték. A civilek és LMP-s politikusok részvételével péntek óta zajló demonstráció beszüntetéséről az ellenzéki párt két szóvivője tájékoztatta az MTI-t hétfőn. Csiba Katalin és Heltai László közleménye szerint "Schmitt Pál lemondásával végre megoldódott az a napok óta tartó méltatlan helyzet, ami az emberek igazságérzetét sértette". Közlésük szerint a résztvevők kedden visszatérnek a helyszínre, és rendbe teszik a zöld parkot.

15:16 Kövér-pardon

Kövér László az Országgyűlés elnöke a Házbizottság ülésén megkövette az MSZP-t azért a mondatáért, amelyben azt mondta a szocialistáknak, hogy "maguk méltatlanok arra, hogy itt üljenek".

 

15:13 Ötpárti egyeztetést kezdeményeznek a kormánypártok

Ötpárti egyeztetést kezdeményez hétfő estére a Fidesz-KDNP az államfőjelölés folyamatáról - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János elmondta: a házbizottság ülésén egyetértés volt arról, hogy a parlament még hétfőn döntsön az államfő lemondásának elfogadásáról. Ezután és a határozathozatalokat követően jöhet létre a pártok közötti egyeztetés.

 

schmitt_pal0402_2

14:29 Orbán: majd megtudják, ki lesz az utód

"Kellő időben értesülnek róla" - válaszolt Schmitt Pál parlamenti dolgozószobájából távozóban Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn újságíróknak arra a kérdésre, ki lesz a lemondását az Országgyűlésben bejelentett államfő utódja. A lemondás tényét a kormányfő érdemben nem kommentálta.

14:12 Mesterházy: fellélegzett az ország

Napok óta arra a mondatra várt az egész ország, amit Schmitt Pál elmondott az Országgyűlésben - reagált az államfő lemondására hétfőn a parlamentben Mesterházy Attila. Az MSZP elnök-frakcióvezetője egyúttal sajnálatosnak nevezte, hogy a köztársasági elnök "távozása ugyanolyan lett, mint amilyen az érkezése volt". Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, azt is tisztázni kell, hogy az államfő minek a hatására döntött a lemondás mellett.

"Az elmúlt napokban a becsületes és tisztességes embereknek a hangja le tudta győzni a becstelenséget" - mondta. Megjegyezte, hogy az utóbbi időben nem csak a baloldaliak akarták Scmitt Pál lemondását, de számos jobboldali gondolkodó is. Szavai szerint az elmúlt másfél évben talán ez volt az első eset, amikor a politikai hovatartozást felülírta a morális meggyőződés és "a nemzet egységesen követelte a köztársasági elnök lemondását". Mesterházy Attila azt mondta ez "legyen intő jel" a miniszterelnök számára, hogy nem korlátlan a hatalma. Hozzátette, a fideszes politikusok számára is intő jel kell, hogy legyen, hogy az ő vezetőjük nem tévedhetetlen. A szocialista képviselő szerint hiába próbálták a kormánypárti politikusok korábban lezárni az ügyet és azt sugallni, hogy ezzel a kormányoldalnak nincs dolga, illetve hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen, mára kiderült, hogy ez nincs így.

Végül kijelentette, hogy most olyan személyre van szükség, aki kifejezi a nemzet egységét, ezért megismételte azt a korábbi felvetésüket, hogy a demokratikus pártok közösen jelöljenek új köztársasági elnököt, akinek újfent Sólyom László volt államfőt javasolta.

 

schmitt_pal0402_1


14:09 Lázár: még hétfőn elvarrják a szálakat

A Fidesz frakcióvezetője azzal számol, hogy még hétfőn dönt az Országgyűlés Schmitt Pál köztársasági elnök lemondásáról, és mihamarabb új államfője lesz az országnak. Lázár János hétfőn, napirend előtt a parlamentben közölte: mindennek előkészítésre két óra tárgyalási szünetet kér a házelnöktől, amit Kövér László elrendelt. Összeül délután a házbizottság is. A kormánypárti frakcióvezető beszédében - Schmitt Pál lemondására reagálva - köszönetet mondott a köztársasági elnöknek a munkájáért. Mint mondta, "ez a tisztelet kijár az elnöknek, ez a tisztelet kijár az intézménynek, és kijár annak a munkának, amit az elmúlt két esztendőben végzett". Lázár János felszólalása után Schmitt Pál parlamenti dolgozószobájába ment Kövér László házelnökkel együtt, ahol már Orbán Viktor miniszterelnök is ott van. Az államfői szobában volt Giró-Szász András kormányszóvivő és Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó is.


13:41 Kövér két óra szünetet rendelt el

A házelnök összehívta a Házbizottság ülését. Úgy tudjuk: az államfő parlamenti dolgozószobájában négyen vannak: Schmitt Pál, Kövér László, Orbán Viktor és Lázár János.

13:19 "A botrány Orbáné"

A jobbikos Vona Gábor szerint a botrány és a felelősség a miniszterelnöké. Ha Orbán Viktor nem akarta volna, akkor Schmitt Pálból nem lett volna köztársasági elnök. Az államfői tisztség azonban annyira "erodálódott", hogy nem elég egy államfőcsere, hanem közvetlenül kell köztársasági elnököt választani. "Önöknek elvileg félnivalójuk nem lehet" - tette hozzá. Vona odapörkölt az MSZP-nek is: miért most nagy a mellénye az MSZP-nek, miért nem akkor, amikor Horn Gyula, Medgyessy Péter vagy Gyurcsány Ferenc viselt dolgai kerültek napvilágra? A Házat arra az alaptörvény-módosításra kérte, amely szerint közvetlenül lehetne államfőt választani.

13:16 "A Fidesz szégyene"

Az LMP-s Jávor Benedek szerint nem a plágiumügy a fő baj, de a lemondás volt az egyetlen vállalható lépés. Az, hogy ez mostanáig húzódott, az a Fidesz szégyene. Schmitt Pál előbb hallott magyarázkodása viszont vállalhatatlan. Jávor szerint az ügy az egész ország számára kínos és jobb lett volna már a szenátusi döntés után lemondania. Áldozatul olyan emberek estek, akik az erkölcsöt védték - hangsúlyozta az ökopárti politikus.

13:14 "Emlékezetes nap"

A KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter szerint „emlékezetes nap lesz ez a mai". Új köztársasági elnököt javasol az ellenzék, akit ők anno nem szavaztak meg. Harrach szerint jogi, politikai és morális szintje van az ügynek. A kormánypárti politikus szerint Schmitt dolgozata „a múlt üzenete": egy olyan világból jött, amelyben sokan írtak így dolgozatot, úgyhogy érdemese lenne az elnököt bírálók dolgozatait is megnézni.


13:12 Kövér László odapörköl a baloldalnak

Kövér szerint "méltatlan, hogy a tőlem balra lévő képviselő hölgyek és urak itt lehetnek az Országgyűlésben". (Vastaps jobbról.)

13:03 Kövér László megnyitja az ülést és Schmitt Pálnak ad szót

Schmitt napirend előtt kap szót, beszédét olvassa. A személye körül kialakult vita kapcsán kötelességének érzi, hogy a Ház előtt reagáljon. "Semmi sem szent" - fogalmazott. Azt mondta: számára "megdöbbentő és elszomorító ez a sportszerűtlenség". "Egy internetes portál névtelen bloggerétől" jöttek a vádak - közölte. Egyesek azzal vádoltak, hogy lopok, csalok, hazudok. "Kik lehetnek azok, akik bátran mertek valótlant állítani?" - tette föl a költői kérdést. Sikerült mindenesetre félrevezetniük a közvéleményt - vélte Schmitt. Azt mondta: az 1985-ös szabályoknak a kisdoktori mindenben megfelelt. "Kisdoktori munkámat jóhiszeműen adtam be és védtem meg" - hangsúlyozta. Schmitt hozzátette: a mostani PhD szabályok sokkal szigorúbbak, mint azok, amelyek 1985-től a kisdoktorira vonatkoztak. "A lelkiismeretem tiszta" - tette hozzá. Schmitt szerint a bizottsági vizsgálat is arra a végkövetkezésre jutott, hogy a dolgozat "formailag megfelelt" az előírásoknak - olvasta az államfő az egyetemi vizsgálóbizottsági jelentést. Schmitt szerint a Szenátus nem vonhatta volna vissza a doktori oklevelet. Ez ellen fellebbezéssel él - tette hozzá. Úgy folytatta: a szülei emlékére szerezte meg a dolgozatot és most PhD-t fog szerezni. Elnöki munkáját legjobb tudás szerint végezte - mondta, így, múltidőben. Ezután bejelentette lemondását és befejezte beszédét. (Hosszas, hatalmas taps a kormánypártok részéről.)

12:59 Jobboldali elnök lesz?

Meg nem erősített sajtóinformációnk szerint - megerősítendő a fideszes bázist - csak olyan államfő jöhet szóba, aki Schmitthez képest jobbra áll.


12:45 Schmitt Pál megérkezett parlamenti dolgozószobájába

Az államfő az újságírók kérdéseire nem volt hajlandó válaszolni.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-04-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite