2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonLemondott tisztségéről a gimnázium igazgatója

Balatonalmádi - Lemondott tisztségéről a gimnázium igazgatója


Lemondott vezetői megbízásáról a balatonalmádi Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium és Kollégium igazgatónője - tájékoztatta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ balatonalmádi tankerület igazgatója kedden az MTI-t. A gimnáziumra jogellenes adatkezelés miatt háromszázezer forintos bírságot szabott ki az év elején a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

iskola

képünk illusztráció

A Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium és Kollégium igazgatója július 31-ével mondott le megbízásáról, döntését nem kívánta indokolni. Az intézményvezetői állásra kiírták a pályázatot, a pályáztatás augusztus 31-ig lezárul - közölte Hontai-Cziráki Marianna, a balatonalmádi tankerület igazgatója.

Gránásiné Bácsi Tünde, a gimnázium igazgatója az MTI érdeklődésére kedden annyit mondott, hogy augusztus elsejétől a pápai református gimnáziumot vezeti.

A gimnázium igazgatója tavaly decemberben a fenntartó kérésére annak akart utánajárni - egy bejelentés megalapozottságának tisztázására -, hogy az intézményben valóban folyik-e meg nem engedett politizálás, a tanulókat bujtogatják-e diáktüntetéseken való részvételre.

Eljárásában az adatvédelmi hatóság azt vizsgálta, hogy az iskola tanárokat és diákokat érintő eljárása jogszerű volt-e. A NAIH jogellenes adatkezelést állapított meg, és az intézményre háromszázezer forintos bírságot szabott ki januárban.

A NAIH határozatában rámutatott, hogy a garanciákat nélkülöző eljárások során a személyes adatok kezelése nem lehet jogszerű, mivel az érintettek joggyakorlása - beleértve a személyes adataik kezelésével kapcsolatos jogosultságaikat - nem biztosított. Az adatvédelmi hatóság megállapította: a balatonalmádi meghallgatásokon az iskolavezetés az információs önrendelkezési jogról szóló törvény szabályainak megfelelő tájékoztatás nélkül és az érintettek hozzájárulásának hiányában rögzítette a személyes adatokat, így az adatkezelés jogszerűtlen.

A tanulók és a pedagógusok nyilatkozatait eredetileg névvel rögzítették, de ezeket a dokumentumokat már megsemmisítették. A hatóság azonban a név nélküli nyilatkozatokat tartalmazó dokumentumok törlését is szükségesnek találta a jogszerű állapot helyreállításáért, ezért a bírság kiszabása mellett erre is kötelezte az intézményt.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-06-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite