2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonLendvai: a médiacsomagot visszaküldjük a feladóhoz

Lendvai: a médiacsomagot visszaküldjük a feladóhoz


Az MSZP elnöke a Fidesz által beterjesztett médiacsomagról szóló hétfő szavazás elhalasztását kéri, a médiaalkotmánynak pedig a visszavonását.

Lendvai Ildikó


Az MSZP elnöke arra szólította fel csütörtökön a kormánypárti többséget, hogy halassza el a Fidesz által benyújtott médiacsomag egyes részeinek hétfői végszavazását, a csomag őszi szavazásra szánt elemét, az úgynevezett médiaalkotmányt pedig vonja vissza. Lendvai Ildikó az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "vissza a feladóhoz a médiacsomagot!"


Lendvai: ez "médiapuccs"


Az MSZP a Fidesz által megindított "médiapuccs" azonnali leállítását, "a sajtószabadságot és a közszolgálati média pártatlanságát fenyegető szájkosártörvények" visszavonását, a szavazások elhalasztását követeli - írja a szocialisták leköszönő pártelnöke.


A szerinte alkotmányossági aggályokat is felvető, a véleménynyilvánítás szabadságát súlyosan korlátozó, minden előzetes egyeztetést nélkülöző törvénycsomag egy részéről már a június 28-i, hétfői parlamenti ülés végső döntést hozna. A másik részének szavazását a Fidesz szeptemberre, "a vétójoggal aligha élő új köztársasági elnök kinevezése utánra halasztotta" - tette hozzá. (A Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által június 11-én beterjesztett, öt részből álló médiacsomag egy elemének, az úgynevezett médiaalkotmánynak a részletes megvitatását őszre halasztotta a parlament, a szabályozás többi részéről azonban már hétfőn végszavazás lesz.)


Keretek közé szorítják a veleménynyilvánítást


Lendvai Ildikó közleményében idézi az Európai Újságíró Szövetség tiltakozását is. Aidan White, a szervezet főtitkára egy szerdán kiadott közlemény szerint úgy nyilatkozott, hogy a magyar Országgyűlés elé került javaslat "korlátozó jellegű", amely "keretek közé szorítja a véleménynyilvánítás jogát, így a szólásszabadságot is". Kijelentette, hogy a tervezet "nem felel meg a pluralizmus és a sokféleség európai normáinak", és az órát azokba az időkbe állítaná vissza, amikor Magyarország kommunista uralom alatt és a média állami ellenőrzésének árnyékában élt.


Az MSZP elnöke emlékeztet arra is, hogy a parlament kulturális és sajtóbizottságának szerda délelőtti ülésén több sajtószakmai szervezet mondta el véleményét a médiacsomagról. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy "a nagyerejű tiltakozásokat látva" a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke a már benyújtott és jórészt napokon belül végszavazásra kerülő törvényjavaslatok "utólagos szentesítése érdekében meghívta az ülésre a szakmai szervezetek képviselőit, akik számos aggodalmat fogalmaztak meg".

Mindezek miatt az MSZP "vissza kívánja küldeni a médiacsomagot a feladóhoz", és arra hívja fel a kormánypárti többséget: "állítsák meg az órát, amelyik a sajtószabadságot fenyegető ketyegő bombát működésbe hozná". Halasszák el a hétfői végszavazást, vonják vissza átdolgozásra és alapos szakmai egyeztetésre "a közmédiumokat leigázó törvényjavaslatokat", és ezzel párhuzamosan vonják vissza "a médiatartalmakat megregulázó, a kereskedelmi média és az internet világát korlátozó", szeptemberi szavazásra szánt tervezetet is - szólít fel közleményében Lendvai Ildikó.

A Cser-Palkovics András és Rogán Antal által benyújtott médiacsomag értelmében a Magyar Televízió (MTV), a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda (MTI) szervezetileg külön maradnának, de nonprofit zártkörű részvénytársaságokként működnének tovább. Közös felügyeleti szervük a Közszolgálati Közalapítvány lenne. A civil kontrollt egy tizennégy tagból álló Közszolgálati Testület biztosítaná.

 


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-06-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite