2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
ItthonLengyel jobboldaliak fogják éljenezni Orbánt

Lengyel jobboldaliak fogják éljenezni Orbánt


Több ezer lengyel utazik Budapestre, hogy részt vegyen a március 15-i ünnepi menetekben. A Nagy utazás Magyarországra címmel meghirdetett akciót a független Gazeta Polska hetilap klubjai szervezik, a résztvevők nagy része különvonattal, de sokan buszokkal, repülővel, illetve személyautóval is utaznak. A lengyel tüntetők a tervek szerint a Békemenettel együtt vonulnak a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor tart ünnepi beszédet.

békemenet003


Magyarul nem is tudó külföldiek ezrei fogják éltetni Orbán miniszterelnököt a Bayer Zsolt által szervezett Békemeneten és a március 15-ei állami ünnepségen. A lengyel jobboldaliak utazását a Demokrata lengyel megfelelője szervezi. Egy lengyel hetilap a március 15-i állami ünnepen való részvételre buzdít. A résztvevőket vonattal szállítják Varsóból Budapestre. A lengyel tüntetők a tervek szerint a Békemenettel együtt vonulnak a Kossuth térre, ahol Orbán Viktor tart ünnepi beszédet.


Tomasz Sakiewicz, a hetilap főszerkesztője az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a Varsóból Budapestre induló hétszáz helyjegyes különvonatra majdnem minden jegy elkelt. Hangsúlyozta, hogy több tucat busz is indul lengyel városokból, ezért óvatos becslések szerint is kétezer lengyel érkezésével számolhatnak Budapesten, de a szervezők ötezer fő jelentkezésére is felkészültek.


Az utazás szervezői külön honlapot indítottak a résztvevők számára, amelyen egyebek közt a budapesti rendezvények részletes programját is bemutatják. Varsóban úgy tudják, hogy a Nemzeti Múzeumnál a lengyelek nevében a lap főszerkesztője szólal majd fel, és lengyel művészek is fellépnek. Sakiewicz az MTI-nek megerősítette, hogy a lengyel delegációt a magyar parlamentben is fogadják a hivatalos ünnepségek előtt. Az utazás fő szervezője szerint a lengyelek a magyar Civil Együttműködési Tanácskozással (CET) nyilatkozatot írnak alá a civil szervezetek együttműködéséről. A Gazeta Polska magyar nyelvű számot is tervez kiadni a március 15-i nemzeti ünnepre.

 

Forrás: MTI/Index/HÍR PORT24

 

 

 

2012-03-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite