2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
NagyvilágLengyel légikatasztrófa - orosz részvétnyilvánítás, folytatódó vizsgálat

Lengyel légikatasztrófa - orosz részvétnyilvánítás, folytatódó vizsgálat


Lech KaczynskiDmitrij Medvegyev orosz elnök részvétét nyilvánította Lech Kaczynski lengyel elnök repülőgép-katasztrófában bekövetkezett halála miatt a lengyel népnek. Vlagyimir Putyin kormányfő lengyel kollégáját, Donald Tuskot hívta fel telefonon, kinyilvánította részvétét, s abban maradt vele, hogy tartják a kapcsolatot, és újra beszélnek, amint a helyszínre küldött két orosz miniszter jelentést tesz.


Az orosz jelentések szerint a lengyel fél kérte, hogy önálló vizsgálatot folytathasson a szerencsétlenség okainak felderítésére, a két ország közlekedési miniszterei meg is állapodtak erről, s a lengyel kormánybizottság már szombaton megérkezik a közeli, fehéroroszországi Vityebszkbe.


A katasztrófa közvetlen kiváltó okát az orosz nyilatkozók elsősorban a rossz időben, a ködben látják, de vizsgálják esetleges műszaki hiba lehetőségét is. Emlékeztettek rá, hogy a pilótának a köd miatt javasolták: Moszkvában, vagy Minszkben szálljon le, de a lengyel elnök gépének személyzete úgy döntött, hogy Szmolenszkben száll le. A negyedik leszállási kísérletnél a gép szárnya a fák koronájába akadt, a gép lezuhant és egészen kicsi darabokra tört. A sűrű ködöt szombat délelőttre már pénteken jelezték a meteorológusok, és reggel le is zárták a forgalom elől a Szevernij repülőteret, amelynek közelében a gép lezuhant.


A lengyel elnök repülőgépe erdős területen csapódott a földhöz, a helyszíni közvetítésben házakat sehol nem látni, de a jelentések szerint a közelben egy családi házakból álló település van. Orosz szakértők elmondták, hogy a Szevernij repülőteret katonai célokra is használják, továbbá egy közeli gyár új repülőgépeinek a kipróbálására is, és minden tekintetben kiváló állapotban van.


A Vesztyi 24 orosz hírtelevízió műsorában megszólaltatta a szamarai repülőgépgyár igazgatóját. A TU-154 típusú gépeket itt gyártották s még ma is készül belőlük, bár már kevés. Az igazgató elmondta, hogy a lengyel államfő kilencvenes évek közepén gyártott repülőgépe tavaly esett át nagyjavításon a gyárban, korához képest viszonylag kevés órát repült - mint a kormánygépek általában -, és a következő nagyjavítás évek múlva lett volna esedékes, a rendszeres karbantartást Lengyelországban végezték.


Moszkvából a helyszínre küldtek nyomozókat, szakértőket és törvényszéki orvosokat, Dmitrij Medvegyev elnök utasítására a helyszínre utazott a közlekedési miniszter és a rendkívüli helyzetek minisztere, továbbá Alekszandr Basztrikin, a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság vezetője.


Lech Kaczynski népes kíséret élén magánlátogatásra indult, hogy felkeresse a Szmolenszk melletti Katinyban (Katyn) és több más helyen 1940-ben lemészárolt mintegy 20 ezer lengyel emlékhelyét. Katinyban a héten Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő részvételével tartottak hivatalos megemlékezést, de erre Kaczynskit nem hívták meg. A lengyel elnök maga kérte, hogy külön kereshesse fel az emlékhelyet, s az orosz fél ehhez hozzájárult.

2010-04-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite