2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedLenne Magyarországnak megfelelő IMF-megállapodási lehetőség

Lenne Magyarországnak megfelelő IMF-megállapodási lehetőség


IMFLenne olyan megállapodási lehetőség a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), amely teljesen megfelelne a magyar gazdaság adottságainak - áll londoni felzárkózó piaci elemzők helyzetértékelésében.


A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege befektetőknek hétfőn kiadott feltörekvő piaci makroáttekintésében felidézte, hogy az IMF nemrégiben "elővigyázatossági hitelkeret" néven hozott létre egy új kölcsön megállapodási lehetőséget, azoknak az országoknak, amelyek gazdaságpolitikája megfelelő ugyan, de a rugalmas hitelkeret igénybevételéhez szabott "magas minőségi követelményeknek" még nem felelnek meg.
Ez utóbbi, gyakorlatilag előfeltételek nélküli lehetőséget a Lengyelországhoz és Mexikóhoz hasonló, "erős" helyzetű igénylőknek tartja fenn a valutaalap.
Az elővigyázatossági hitelkerethez (Precautionary Credit Line, PCL) kapcsolódik ugyan feltételrendszer, de ez is "áramvonalasabb" a klasszikus készenléti hitelmegállapodás feltételeinél, és a felülvizsgálat csak félévente esedékes, nem negyedévente. A PCL a rugalmas hitelkeret és a készenléti megállapodás "hibridjének" tűnik, és a rendelkezésre bocsátásról az IMF az adott ország külső fizetési pozíciója, piaci finanszírozási hozzáférése, költségvetési fegyelme, pénzügypolitikája és bankrendszerének állapota alapján dönt.
A feltételrendszert olvasva "a PCL tökételes lenne Magyarország számára" - vélekednek a Morgan Stanley londoni elemzői. Magyarország ugyanis - jóllehet helyzete nem eléggé erőteljes ahhoz, hogy Lengyelországhoz hasonlóan jogosulttá váljék a rugalmas keret igénybevételére - "figyelemreméltó" gazdaságpolitikai intézkedéseket hajtott végre az elmúlt években, és költségvetési helyzete most sokkal jobb, mint korábban.
Az elemzés szerint azonban a feltételrendszer az elővigyázatossági hitelkeret esetében is "valós probléma", hiszen Orbán Viktor miniszterelnök "egyértelművé tette, hogy fenn akarja tartanai ugyan a kapcsolatokat az IMF-fel, de a kormány mozgásterének semmiféle korlátozását nem hajlandó elfogadni".
A Morgan Stanley elemzői közölték ugyanakkor: bizonyosra veszik, hogy a kormányfő által az IMF-fel szemben használt retorika "jelentősen enyhülni fog, ha a helyzet igazán komolyra fordul". A ház szerint ez a helyzet - jóllehet a svájci frank forintárfolyama magassági rekordok közelében mozog - még nem állt elő, és valószínűtlen, hogy Orbán Viktor hangvétele legalábbis az októberi önkormányzati választások előtt enyhülne.
Más nagy londoni házak legutóbbi elemzései azt valószínűsítik, hogy előbb-utóbb lesz új egyezség a magyar kormány, valamint az IMF és az EU között.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2010-09-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite