2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
NagyvilágLesz közös magyar-szlovák gázvezeték

Lesz közös magyar-szlovák gázvezeték


Orbán Viktor és Iveta Radicová Pozsonyban szignózta a szerződést. A kelet-szlovákiai Nagykürtös és magyarországi Vecsés közti gázvezeték szlovák oldalon mintegy 20 kilométernyi, a magyar oldalon pedig 95 kilométernyi hosszú lenne.

Orván-Iveta01

Magyarország és Szlovákia gázvezeték-hálózatának összekötéséről írt alá megállapodást pénteken Pozsonyban Orbán Viktor és Iveta Radicová, a két ország miniszterelnöke. A tervezett magyar-szlovák gázvezeték az európai észak-déli gázvezeték része lenne, s létrehozásával jelentősen csökkenne mindkét ország függősége az orosz gázszállításoktól. A már korábban nyilvánosságra került elképzelések szerint a kelet-szlovákiai Nagykürtös (Velky Krtís) és a magyarországi Vecsés közti gázvezeték szlovák oldalon mintegy 20 kilométernyi, a magyar oldalon pedig 95 kilométernyi hosszú lenne, s ennek megfelelően a várható költségek 20 millió, illetve 100 millió euró körül mozognak.A projekt megvalósításáról szóló emlékeztetőt 2009-ben írták alá, a konkrét elképzelésekről már tárgyal a szlovák Eurstream, illetve a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt.


Radicová: nagyobb energiabiztonség lesz

"Ez olyan lépés, amely nagyobb energiabiztonságot jelent nemcsak Közép-Európa, hanem egész Európa számára" - jelentette ki Iveta Radicová az aláírás utáni sajtóértekezleten. Orbán Viktor pedig úgy fogalmazott: "a gázvezetékről szóló megállapodás aláírásával megnyitottuk az utat az elektromos vezetékhálózatok - magyar és szlovák - összekapcsolása előtt is". Iveta Radicová elmondta: magyar partnerével további szlovák-magyar projektek megvalósításában is megegyeztek, amit Orbán Viktor is megerősített.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a jövőben javulni fog a Kassa-Miskolc közti közúti kapcsolat, mert Szlovákia a határig megépíti az R4-es gyorsforgalmi utat, míg Magyarország a határig viszi az autópályát, amelynek építése korábban megszakadt.
"A villamosenergia-vezetékhálózat összekapcsolása Szlovákia számára stratégiai cél" - húzta alá Iveta Radicová. A felek ugyancsak megvitatják a széles nyomtávú vasút létrehozásának kérdését.


Orbán: nagy áttörés a megállapodás

A gázvezetékről szóló magyar-szlovák megállapodás aláírásának tervét először Orbán Viktor decemberi látogatásakor jelentette be a két kormányfő Pozsonyban. "Magyarország és Szlovákia megállapodása nagy áttörés" - jelentette ki akkor Orbán Viktor. Hozzátette: "Amióta hivatalban vagyok, ez a legfontosabb eredmény, amit ilyen téren sikerült elérnünk."

Szlovák környezetvédő szakemberek tavaly ősszel kedvező álláspontot fogalmaztak meg a tervezett gázvezeték szlovákiai szakaszával kapcsolatban. Az állásfoglalást, miszerint a szlovák-magyar gázvezeték nem lesz kedvezőtlen hatással a környezetre, a szlovák mezőgazdasági és környezetvédelmi minisztérium által felkért szakértők fogalmazták meg, s ezek alapján a tárca támogatja a projekt megvalósítását.


"A szlovák és a magyar gázvezetékrendszerek tervezett összekapcsolása nagy jelentőségű a két ország energiabiztonsága szempontjából. Örülünk, hogy ez a projekt zöld utat kapott a tárcától" - jelentette ki Danica Beharková, az gázvezeték-építéssel megbízott Eurstream szóvivője még novemberben.

Az építkezés megkezdésének feltételei között szerepel például a régészeti feltárás elvégzése, a vezetékek nyomáspróbája, a vezetékek szigetelésének és hegesztésének ellenőrzése, a fák és a bokrok bizonyos időszakban való kivágása stb.

"A megfogalmazott feltételeket értjük és betartjuk" - szögezte le Danica Beharková. A gázvezeték útvonalának három javasolt változata közül is kiválasztotta a tárca azt, amely a szakértők szerint leginkább figyelembe veszi az ökológiai szempontokat.

A két cég által tavaly meghirdetett Open Season (kapacitás- lekötés) felmérés első szakaszának eredménye szerint a szlovák oldalon hat ország kilenc cége érdeklődött a gázvezeték kihasználása iránt. Magyar oldalon az érdeklődés kisebb volt. Az Open Season második, immár kötelező őszi szakaszának eredményét még nem hozták nyilvánosságra.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-01-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite