2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
ItthonLeszakadt Budapest felett az ég: két emberbe belecsapott a villám

Leszakadt Budapest felett az ég: két emberbe belecsapott a villám


A fővárosba hirtelen jött a felhőszakadás, akár 20-50 milliméter csapadék is leeshetett. Két emberbe belecsapott a villám, egyiküket újra kellett éleszteni.

vihar01


Két emberbe csapott bele a villám


Pilisszentkereszten egy férfibe, Budapesten, a Margitszigeten egy nőbe csapott villám hétfőn; utóbbit újra kellett éleszteni - közölték a mentők az MTI-vel. A Margitszigeten a járókelők kezdték meg a szerencsétlenül járt harminc éve körüli nő újraélesztését, amit aztán a mentők folytattak. A sikeres beavatkozás után a sérültet az Állami Egészségügyi Központba (ÁEK) szállították - mondta Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese.


A Pilisszentkereszten villámcsapástól megsérült férfi csak könnyebb sérüléseket szenvedett, de megfigyelésre őt is bevitték az ÁEK-be - tette hozzá.


Országszerte tombolt a vihar


Országszerte viharok, záporok, zivatarok szakítják meg a verőfényes napsütést. A fővárosban hirtelen felhőszakadás alakult ki, az előrejelzések szerint akár 20-50 milliméter csapadék is leeshet. Pesterzsébetről, Óbudáról és Pilisjászafaluról jégesőt jelentettek.
A főváros feletti zivatart heves villámok kísérik, ezért érdemes áramtalanítani az elektromos készülékeket, mert rengeteg a lecsapó villám.

 

vihar02


Az ország több területén is jégesőre számíthatunk. Gyorsan viharossá alakulhat az idő, és akár borsónagyságnyi, vagy még nagyobb jégdarabok is eshetnek. A viharokat átmenetileg heves széllökések is kísérhetik. A közép-magyarországi régióra ma éjfélig narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Intézet. Éjszakára azonban várhatóan megszűnik a riasztás, de keddre is jelentős zivatarok várhatók.

A frissítő záporok miatt a légszennyezettségi adatok a határérték alatt maradnak. Jelenleg front nincs hazánk felett, de a fülledt, meleg idő fokozott megterhelést jelenthet a szervezet számára, ezért a járművezetők fokozottan figyeljenek az utakon.
A Balaton Siófoknál, illetve a Velencei-tó Agárdnál 24 fokos. A Balatonnál a nyugati medencében az elsőfokú viharjelzés lépett érvénybe, a keleti medencében a jelzőrendszer alapon van. A Velencei-tavon az elsőfokú viharjelzés érvényes.


A Liszt Ferenc repülőtéren zavartalan a forgalom


Zavartalan volt a forgalom a hétfői zivatar idején a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a felszálló repülőgépeket azonban úgy kellett irányítani, hogy elkerüljék a zivatarzónát - közölte Hardy Mihály, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kommunikációs vezetője.

A zivatar nem okozott problémát a földi üzemelésben, csak a felszálló gépek irányítását kellett megváltoztatni. Hardy Mihály szerint a repülőgépek déli irányban éles kanyarral kerülhették el a zivatarzónát, ezért módosult a felszállás rendje.


A vonatok is késnek


Pilisvörösváron 11 óra 50 perckor belecsapott a villám a biztosítóberendezésbe, 15-20 perces késéssel közlekednek a vonalon a vonatok a MÁV közlése szerint. A MÁV Zrt. szakemberei megkezdték a helyreállítást, várhatóan 16 óra körül áll helyre a forgalom. A vonatok addig csak a biztonsági előírásokat betartva tudnak közlekedni.


A Budapest-Hatvan-Miskolc vasútvonalon, Isaszeg és Gödöllő között lezárták a vágányt, mert a vihar faágakat tört le és azokat a felsővezetékre sodorta. A vonatok a másik vágányon váltakozó irányban tudnak csak közlekedni. A vonalon átlag 25-30 perc késésre kell számítani. A MÁV Zrt. szakemberei azonnal megkezdték a faágak eltávolítását, melyeket várhatóan 14 óra 30 perc körüli időre tudják eltakarítani.

 

vihar03


Villám csapott egy társasház tetőrészébe Pécelen


Villámcsapás következtében egy háromlakásos épület két lakása teljesen, a harmadik pedig részben leégett hétfőn Pécelen. Személyi sérülésről nem érkezett információ közölte a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője. A Smaragdvölgy lakóparkban lévő társasház lakhatatlanná vált.


Gödöllőn kigyulladt egy panzió


Gödöllőn a Silver Klub Panzió tetőszerkezetébe villám csapott és kigyulladt.


Kakucson cseresznye méretű jég hullott


A Dabasi kistérségben található Kakucson apró, nagyjából cseresznye nagyságú jég hullott. Újhartyánról, Hernádról és Parádról is jelentettek jégesőt - közölte az idokep.hu.


Forrás: MTI/Időkép/HÍR PORT24

 

2011-06-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite