2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedLesz-e 500 forint a benzin?

Lesz-e 500 forint a benzin?


tankolásNem elképzelhetetlen az 500 forintos benzinár, de ehhez minimum egy közel-keleti háborúnak kellene kitörnie, mondja Srkadi Szabó Kornél elemző, aki szerint a líbiai olaj pótlása drága és nehézkes, de nem lehetetlen.


Egyes elemzők szerint már az 500 forintos benzinár is közeleg. Jelenleg épp a 400 forintos határt készül átlépni, de vannak olyanok, akik még ennél is rosszabbra számítanak.
Rekordokat döntögető árfolyamra a szakértők többféle magyarázattal szolgálnak. Egyesek szerint köze van az észak-afrikai lázadásokhoz, míg mások a geopolitikai helyzetet okolják.


Abban viszont minden elemző egyetért, hogy az észak-afrikai bizonytalanság nem segít változatlanul tartani a benzin árfolyamát. A zavargások éppúgy rossz hatással vannak a benzinárra, mint a dollár-forint árfolyammozgások. Egy esetleges újabb árrobbanástól csak a stabil pénzügyi helyzet mentheti meg a piacot.
A Ma Reggel vendége, Sarkadi Szabó Kornél pénzpiaci elemző „extrém helyzetnek" minősítette azt a felvetést, hogy a benzin ára túllépje az 500 forintos árhatárt. Ezt a szélsőséges forgatókönyvet Sarkadi Szabó szerint csak egy közel-keleti háború kitörése tudná beváltani.


A líbiai termelés kiesésére reagálva a pénzpiaci elemző elmondta, ez a piac a világ termelésének 2%-át teszi ki, ami jelentősnek mondható, de egyáltalán nem pótolhatatlan.
Sarkadi Szabó rávilágított arra is, hogy a jó minőségű líbiai olaj pótlása drága és nehézkes, de nem lehetetlen. Az elemző szerint még nem lehet a 70-es évekhez hasonló olajválságról beszélni.


Azonban nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a legrosszabb forgatókönyv valósuljon meg. Szerinte ehhez nem kellene más, mint Irán és Szaúd-Arábia bekapcsolódása a felkeléssorozatba.


Extrém forgatókönyv


Mindehhez kapcsolódnak a pszichológiai tényezők, azaz hogy a szereplők mennyire félnek egy tényleges olajkiesésről az adott térségben és szituációban. De a 200 dolláros hordónkénti olajár Sarkadi Szabó szerint csak a végső forgatókönyv végső lépcsőfoka lehet.
A pénzpiaci elemző számításai szerint ez az árkatasztrófa nem fog bekövetkezni, ám arra mindenképpen felhívja a figyelmet, hogy ezentúl ez az „extrém forgatókönyv" egy állandósuló kockázatot jelent majd a piacon, és nem fog lassan eltűnni az olaj árából.
A tartósan magas energiaárak szépen lassan rányomják bélyegüket az eddig törékeny gazdasági fellendülésre. Ez jelenti most a fő kockázatot.


Fellegi: Az EU megállítja az áremelkedést


Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az észak-afrikai zavargásokra reagálva kijelentette, hogy az Európai Unió óriási gazdaság, megvan minden szükséges eszköze ahhoz, hogy biztosítsa a megfelelő energiaellátást az Észak-Afrikában kialakult helyzet ellenére is.
A miniszter úgy véli, az unió "hozzá tud járulni az árellenőrzési helyzethez" is, és a miniszteri tanács megoldásokat fog keresni annak segítésére, hogy az árak "ne szaladjanak el". Az észak-afrikai helyzet alapjában befolyásolja az európai energiaellátást - fogalmazott a magyar miniszter.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-02-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite