2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
ItthonLetartóztatták a dögei rablás 13 éves gyanúsítottját is

Letartóztatták a dögei rablás 13 éves gyanúsítottját is


Az új bűntető törvénykönyv rendelkezése alapján a bíróság elrendelte a dögei rablás 13 éves, gyermekkorú gyanúsítottjának előzetes letartóztatásba helyezését is - közölte a Nyíregyházi Törvényszék elnökhelyettes-sajtószóvivője kedden az MTI-vel.

Rendőr autó002

Nyakó Zsuzsanna tájékoztatása szerint a gyermekkorú gyanúsított és felnőtt társa letartóztatását a Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója rendelte el szeptember 29-ig.

A bírósági végzés indoklása szerint a gyanúsítottak augusztus 26-án ittas állapotban bementek egy dögei asszony lakásába, pénzt követeltek, bántalmazták a nőt, összetörték a berendezési tárgyakat és eltulajdonítottak egy mobiltelefont, valamint két öngyújtót. Az asszony segítségére siető fiát szintén bántalmazták, de neki sikerült elmenekülnie, és értesítette a rendőrséget. Közben a gyanúsítottak tovább bántalmazták a sértettet, ruházatát közösülési szándékkal letépték. A helyszínre érkező rendőrök elfogták őket. A nő életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A bírósági szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a 13 éves elkövető gyanúsítását az új büntető törvénykönyv tette lehetővé, amely a büntethetőségi korhatárt bizonyos bűncselekményeknél, így szándékos emberölésnél, életveszélyt vagy halált okozó testi sértésnél, rablásnál, kifosztásnál leszállította 14-ről 12 évre. A büntethetőséget 14. életévét be nem töltött elkövető esetén a belátási képesség vizsgálatához kötik.

Nyakó Zsuzsanna megjegyezte, hogy a 14 év alatti elkövetőknél legsúlyosabb szankcióként javítóintézeti nevelést rendelhet el a bíróság, időtartama egytől négy évig terjedhet. A gyermekkorú elkövető előzetes letartóztatását javítóintézetben kell végrehajtani.

A 13 éves fiút idős kora miatt korlátozottan cselekvőképes ember sérelmére elkövetett rablással és életveszélyt okozó testi sértés bűntettének elkövetésével gyanúsítják. Felnőtt társát ugyanezekkel a cselekményekkel, valamint szexuális erőszak bűntettének kísérletével és magánlaksértés elkövetésével gyanúsítják.

A letartóztatásba helyezés ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be, így az nem jogerős.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-09-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite