2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
ItthonLevélben pakolt ki a Lomnici-ügy riportere

Levélben pakolt ki a Lomnici-ügy riportere


„Ha másként nem megy, húzzál zsákot a Lomnici fejére, mert még vágóképben sem látszódhat a riportban" - állítása szerint ezt az utasítást kapta felettesétől az a köztévés riporter, akinek az anyagában kitakarták a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét. Az MTV Híradó munkatársa levelet írt az ügyben a Médiatanácsnak, de ahogy onnan korábban közölték, nem indítottak vizsgálatot. A levélből egy sajtótájékoztatón Nagy Navarro Balázs szakszervezeti vezető olvasott fel, aki egyik társával éhségsztrájkolt a kitakarás miatt.

levél


Az éhségsztrájkolókhoz került riporteri levélben az újságíró részletesen beszámol a Lomnici-ügy előzményéről. A médiahatóság nem vizsgálódik az ügyben. Nagy Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének egyik alelnöke, valamint a Tiszta Kezek a Demokratikus Magyarországért Mozgalom egyik alapítója még csütörtöki, rendkívüli sajtótájékoztatón olvasott fel néhány részletet a levélből, amelyet állítólag az elhíresült Lomnici-anyag készítője írt a médiatanácsnak.


Ezerint a riporter feletteseitől kapta azt az utasítást, hogy „ha másként nem megy, húzzál zsákot a Lomnici fejére, mert még vágóképben sem látszódhat a riportban". Amikor a riporter megkérdezte, miért és hogyan készítsen az érintett sajtótájékoztatóról úgy riportot, hogy a megmozdulás egyik főszervezője és házigazdája még vágóképen sem látszódhat, akkor állítólag azt a választ kapta a felettesétől, hogy: „most mondta a főnök a telefonban, hogy ennek így kell lennie. Oldd meg! Nem emlékszel Mádl temetésére? Amikor a köztársasági elnök karon fogva érkezett a temetésre Lomnicivel, és a vágóképben lement a délutáni híradóban? Élő (Élő Gábor, az MTI Hírcentrum akkori igazgatója) sikítófrászt kapott és zengett a folyosó, úgy üvöltött, hogy szedjék ki ezt az embert a híradójából. Annak az adásnak a szerkesztője már nem „élte meg" az esti híradót. Te ugye nem erre pályázol?!" - idézte levelében felettese magyarázatát a riporter.


„Az összes főnökömnek - akik kicsit pánikba estek - végül az a konszenzusos döntése született, hogy majd vágás után belenagyítanak a képbe, és Lomnici úr kiesik a bal szélén a képernyőnek" - folytatódik a beszámoló a retusálós esetről. „Mindezt három különböző jelentésben leírtam főnökeimnek is, ennek ellenére Böröcz úr (az MTVA vezérigazgatója) figyelmeztetésben részesített. A figyelmeztetésben az áll, hogy a jövőben szigorúan a feletteseim utasítását kell követnem. A figyelmeztetést azzal a kérdéssel adtam vissza a feletteseimnek, hogy megmondanák mégis, mikor nem így történt? Mit kellett volna tennem? Valóban zsákot kellett volna húznom Lomnici úr fejére? (...) Hogyan fogok én a jövőben Lomnici úr szemébe nézni, ha megint interjút kell vele készítenem?" - idézte fel aggályait a médiatanácsnak írt levelében a riporter. Állítása szerint mindössze annyi választ kapott, hogy: „Lomnici úr tudja, hogy itt nem rólad volt szó, és mindez csak formalitás".


A riporter elmondása szerint január óta már nem készíthet riportokat a híradó számára, két másik munkakörben továbbra is dolgozik, de a szerződését nem hosszabbították meg - tudta meg a Hír24.  „Elképesztő, szégyenteljes és döbbenetes, hogy 45 napja nekünk kell itt folytatni azt a demonstrációt, hogy ezek az emberek eltakarodjanak a közmédiából, hogy páros lábbal rúgják ki és vonják őket felelősségre. Ezek az emberek a Magyar Köztársaság polgárainak pénzéből csalnak, manipulálnak, és mint látható, ehhez asszisztál az MTVA teljes vezetése" - ezt már nagy Navarro Balázs mondta a riporter levelének felolvasása után. A szakszervezeti elnök hozzátette: ha a hatóság továbbra sem fogja vizsgálni az ügyet, az Európai Unióhoz fordulnak.


Forrás: Hír24/hvg.hu

 

 

2012-01-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite