2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ProgramajánlóLevendulahetek kezdődtek

Levendulahetek kezdődtek Pannonhalmán


A levendula virágzásának és részben aratásának idejével esik egybe a Pannonhalmi Levendulahetek rendezvénysorozat a Pannonhalmi Főapátságban június 22. és július 13. között.

levendula

Ha a természet gyógyító erejét szolgálatunkba tudjuk állítani, az harmóniát, biztonságot, áttételes formában gyógyítást jelent valamennyiünk számára. Ezt szeretné a bencés közösség a monostor gyógynövénykertjét felkereső látogatóknak felajánlani - hangoztatta Várszegi Asztrik főapát a pannonhalmi levendulahetek megnyitóján pénteken.

A szerzetesközösség napjainkban folytatja a gyógynövényekhez kapcsolódó tevékenységet, amelynek évszázados hagyományai vannak a bencés rendben. A hajdan volt szerzetes-tudósok lejegyzett ismeretei, receptúrái alapján, ám a mai kor technológiai színvonalán készülnek a gyógynövényalapú termékek, köztük a levendulaolaj, a szappan, a kézkrém és a levendulatea. A gyártásba szigorú minőségi követelményeknek megfelelő külső partnereket vontak be - mondta el Potyondi Ákos,a gyógynövénykert vezetője.

Potyondi Ákos szólt arról, hogy a gyógynövényházban teázót rendeztek be, ahol a vendégek megkóstolhatják az ősi receptek alapján készített teákat, a levendulahetek idején pedig a különféle levendulaitalokat is.

ezo_banner

hirdetés

A levendulaprogram során a Pannonhalmát felkereső vendégek megismerkedhetnek az illatos növény termesztésével, áttekintést kaphatnak a levendulaolaj készítés mikéntjéről is a lepárló műhelyben.

Az ültetvény bemutatók naponta fél 2-kor kezdődnek. A gyógynövényház délutáni kézműves foglalkozásain az ügyes kezű látogatók a leszárított levendula virágból kompozíciókat készíthetnek, csokrot fonhatnak. Sőt az üvegfestést is kipróbálhatják, a levendulaolajjal megtöltött üvegeket festéssel díszíthetik saját ízlésük szerint. Gyönyörködhetnek a többi gyógynövénynek is otthont adó kertben, amelyet középkori minta alapján alakítottak ki.

A bencés monostor gyógyászati tevékenységének kezdetei a 996-os alapításig nyúlnak vissza - utalt a kezdetekre Potyondi Ákos. Egy 1201-ből származó hiteles oklevél a bizonyíték arra, hogy Szent Márton hegyén a 996-os alapítástól kezdődően ispotály működött - jegyezte meg.


Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-06-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite