2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonLevonulóban van az ár a Tisza felső szakaszán

Levonulóban van az ár a Tisza felső szakaszán


tiszaiarÖsszedőlt egy lakóház Mezősason a belvíz miatt - a benne lakó idős nőt és két unokáját vasárnap költöztették ki. A Hajdú-Bihar megyei település önkormányzata szerint a védekezés költségei miatt már a fizetésképtelenség szélére kerültek. A településen hetek óta szivattyúznak, 23 házat veszélyeztet a víz.


Mintegy százötven lakóházat veszélyeztet a belvíz a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértón. A városban elhúzódó védekezésre készülnek. Másodfokú belvízvédelmi készültség van a Ráckevei- (Soroksári-) Duna menti, valamint az Észak-Duna-völgyi belvízvédelmi szakaszokon; apad az Ipoly és a Zagyva, már csak a 11 kilométeres szentlőrinckátai gátőrjáráson van elsőfokú árvízvédelmi készültség.


Levonulóban az árhullám a Tisza Vásárosnamény feletti szakaszán, attól lejjebb, Záhonyig viszont továbbra is harmadfokú készültségi színt feletti a víz. A Tisza hétfő délelőtt 670 centiméteres vízállással tetőzik Záhonynál, s onnan Tokaj irányába folytatódik az áradás és alakul ki keddtől harmadfokú készenlét feletti vízszint - közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Bodnár Gáspár kedvezőnek nevezte, hogy a hideg időjárás hatására apad a Tiszába torkolló Szamos, Kraszna és a Túr is, az utóbbinál már a teljes szakaszon elsőfokúra mérsékelhették az árvízvédelmi készültséget. A Szamoson és a Krasznán ugyancsak mérsékelhették harmadról másodfokúra a készenlétet. A Lónyay-főcsatornán továbbra is másodfokú a készültség, s a nyírségi belvizeket összegyűjtő vízfolyásnak vasárnap lezárták a tiszai árvízkapuját. Erre azért volt szükség, hogy a Tisza töltéseit Tiszabercel környékén mentesítsék az ott keddtől várható nagyobb árvízi igénybe vételtől. A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője beszámolt arról is, hogy a szabolcsi folyók gátjainál észlelt, úgynevezett fakadó vizeket fokozottan figyelik és azokat szükség esetén barázdák nyitásával vezetik el a töltésektől.


Több mint 450 kilométernyi folyószakaszon van árvízvédelmi készültség Észak-Magyarországon, ebből elsőfokú a riasztás mintegy 137 kilométeren, másodfokú 183 kilométernyi részen és harmadfokú 130 kilométeres hosszon. A védekezési munkákban az elmúlt napon csaknem 400 ember vett részt és 60 gépjárművel dolgoztak az árvízvédelmi készültségben lévő folyószakaszok mentén.


A Bodrog Felsőbereckinél 741 centiméteres vízállással vasárnap tetőzött (harmadfok 700 centiméter), Sárospataknál is tetőzés közelében van a folyó 680 centiméteres vízszinttel, legfeljebb néhány centiméteres emelkedésre lehet még számítani (harmadfok 650 centiméter). A Takta a taktaföldvári szelvényben lassan apad, az árvízkapu nyitva van, a vízállások (hétfő reggel hat órakor 489 centiméter) a harmadfokú készültségi szint fölöttiek, de az eddig mért legnagyobb vízszintektől (594 centiméter) lényegesen elmaradnak. Itt további lassú áradás várható. A Sajó az alsó, Tiszához közeli szakasza kivételével teljes hosszán apad.


A Bódva Hidvégardónál folyamatosan apad, Szendrő térségében vasárnap éjszaka tetőzött a vízfolyás 230 centiméteres vízállással. A teljes hazai vízfolyás szakaszán megindult a lassú apadás. A Hernádon hétfő reggelre a teljes hazai szakaszon készültségi szint alatti vízállásokat észleltek. Az alsó szakaszon lassú apadásra kell számítani.

 

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite