2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
ItthonLezárt határ, narancsriasztás - hóhelyzet percről percre

Lezárt határ, narancsriasztás - hóhelyzet percről percre


A közlekedésben egyelőre nincs fennakadás, Ferihegyen is bírnak még a hóval, de reggel óta folyamatosan esik az ország nagy részén. Észak-Dunántúlon már a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben is jelentős késéseket okoz a havazás valamint az ónos eső.

havazás01

19:37 Enyhébb léghullám érkezett

Az előrejelzéseknek megfelelően elérték hazánkat az enyhébb léghullámok; a legtöbb helyen melegebb van most, mint a délutáni órákban volt, és az ország nagy részén jelenleg fagypont feletti hőmérsékleteket mérnek


19:25 BAZ megyében 40 gép dolgozik

Havasak, jegesek, latyakosak Borsod-Abaúj-Zemplén megye útjai, mintegy negyven géppel folyamatosan takarítják a burkolatot. Az M30-as autópálya miskolci lehajtójánál elakadt két kamion, mindkét jármű megcsúszott. A mentésük folyamatban van.

 

19:01 Sopronban már hó esik

Gyakorlatilag az ország egész területén ónos eső-eső esik, észlelőink egyedül Sopronból és Mosonmagyaróvárról jelentenek havazást. A hőmérséklet az eső hatására lassan emelkedni kezdett, sok helyen már fagypont feletti a hőmérséklet, azonban az utak, járdák így is nagyon csúszósak a hólé, a jégkása vagy a jégpáncél miatt, legyünk továbbra is óvatosak.

 

18:08 Jégpáncél borítja az utakat

A délkeleti határszélen esik az eső, délnyugaton borult az ég, a többi területen azonban nagyrészt továbbra is ónos eső hullik. Rengeteg a koccanásos baleset, csúszósak az utak, ha nem muszáj, továbbra se induljunk útnak!

 

17:35 Citromsárgára váltottak

Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárgára mérsékelte a Dél-Alföldön az ónos esőre vonatkozó, éjfélig érvényes figyelmeztető előrejelzést.


17:05 Hómunkások kerestetnek

Hómunkásokat vesz fel éjszakai munkavégzésre a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.
Jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, amelyek címei megtalálhatók a társaság honlapján, az FKF honlapján


16:50 Miskolcot is elérte

A legnagyobb magyar vidéki városunk is megadta magát a magasban fölénk érkező enyhe levegőnek, észlelőink immáron onnan is ónos esőt vagy fagyott esőt jelentenek.


16:16 Késések Ferihegyen

Nyugat-Európában, főleg Angliában a járatok jelentős késéssel, vagy egyáltalán nem indulnak el. A késések és a felszállás előtti kötelező jégtelenítés miatt egyes járatok Budapestről is jelentős csúszással szállnak fel. Ferihegy azonban a havazás-ónoseső ellenére normál üzemben működik - olvashatjuk a Budapest Airport közleményében.

 

16:08 Mátra: lassú a takarítás

A Mátrában havas utak várják az autósokat, a takarítás csak lassan haladnak. Kékestetőn szép havas táj várja az arra közlekedőket.

 

15:48 Narancsriasztás az egész országban

Szerda délután a nyugat-dunántúli régióra is kiadta a narancsszínű riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós, akár több órás ónos esőzés miatt. Így már az egész országban a majdnem legmagasabb riasztás van érvényben. A meteorológiai szolgálat arra is felhívja a figyelmet, hogy országszerte lehet számítani egyes helyeken az erős szél miatt hóátfúvásokra.


15:32 Késnek a buszok

Észak-Dunántúlon már a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben is jelentős késéseket okoz a havazás valamint az ónos eső.

 


15:07 Dupla útzár az M15-ösön

Egymástól pár kilométerre két helyen is le kellett zárni baleset miatt az M15-ös út forgalmát. A rajkai határátkelő közelében a csúszós úton egy román kamion szakította át a hídkorlátot. Pár kilométerrel odébb egy teherautó és egy kamion ütközött össze. A forgalmat Hegyeshalom felé terelik.


14:56 Már csak az északi-északnyugati határnál havazik

A Nagykanizsa-Tatabánya-Barcs háromszögben elállt a csapadék,jelenleg borult égboltra tekinthetnek fel az ott élők. Már csak az északi-északnyugati határszélen havazik, a délkeleti határszélen eső esik, másutt viszont továbbra is ónos eső hullik.

14:33 M3: egy óra alatt három baleset

Egy óra alatt leforgása alatt három közlekedési baleset is történt az M3-as autópálya borsodi szakaszán szerdán. A rendőrség szerint a hirtelen érkezett havazás miatt törtek a gépjárművek. Személyi sérülés nem történt.

14:24 Munkában a katasztrófavédelem

Az országos katasztrófavédelem tájékoztatása szerint szerdán hajnaltól délig országosan 43 riasztást kaptak a tűzoltók. Legtöbbször összecsúszott és árokba borult járműveket kell menteni a lefagyott utakon. Az M3-as autópálya 142-es kilométerében 7 személyautó ütközött össze, de ugyanitt, a szemközti oldalon is karambolozott két kocsi. A helyszínelés miatt a forgalom lelassult, torlódásra kell számítani. A 148-as kilométerben egy teherautó borult árokba.

A 86-os főút Zala megyei szakaszán, Zalalövő közelében járhatatlanná vált az út, a jeges aszfalton nem lehet közlekedni, mint ahogy a 74-es, a 75-ös és 76-os úton is lefagyott az aszfalt. Az említett főutakon Zalaegerszeg közelében gyakorlatilag járhatatlanná váltak az utak, több tucat kocsi vesztegel.

Komárom-Esztergom megyében Tinnye és Perbál között több autó is árokba csúszott, a műszaki mentés idejére teljes útzárra kell számítani. Győr-Moson-Sopron megyében a 86-os főúton Szilsárkány közelében két teherautó csúszott össze, egyik irányban sem lehet közlekedni.

Leányfalun, a 11-es számú főúton, az Erkel utcánál egy autó borult fel, a járművet a tűzoltók állították kerekeire. A balesetben senki nem sérült meg.

14:20 A Dunakanyarban még havazik

Újpest kivételével már Budapest többi kerületében is ónos eső hullik. A belvárosban lelassult a közlekedés. A Dunakanyarban egyelőre tartja magát a havazás.

13:49 Baleset az M3-ason

Az Útinform tájékoztatása szerint az M3-s autópálya bal oldali pályaoldalon, a 142-s kilométernél baleset miatt sávelzárás van.

13:41 Kisebb fennakadások Győrben

Csak kisebb fennakadásokat okoz a folyamatosan eső hó Győr-Moson-Sopron megyében - közölte a Magyar Közút Zrt. szerda délután. Sopron közelében, a vejkei dombnál több, nyári gumival útnak induló teherautó is megfeneklett a hóban, míg a várost elkerülő úton egy keresztbe fordult kamion okozott egy ideig forgalmi akadályt. Mihályka Imre, a Kisalföld Volán személyszállítási igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy csak néhány perces késések fordulnak elő. Megjegyezte: havazás esetén a leggyakrabban a Rábaközben válik nehézzé, esetleg lehetetlenné a buszközlekedés.

13:40 Lefagyástól tartanak Nyíregyházán

Nyíregyházán nem sokkal dél előtt kezdett havazni kedden. A szakemberek azonban nem is a hó vastagságától tartanak, hanem a lefagyástól. Délutánra nagyobb mennyiségű csapadék várható főképp eső, a hőmérséklet azonban 0 fok alatt marad.

13:28 Feloldották a határzárat

Megindult a forgalom a rédicsi és a tornyiszentmiklósi határátkelőhelyen, miután a szlovén oldalon feloldották az intenzív havazás miatt bevezetett korlátozást - tájékoztatta a közútkezelő ügyeletese szerdán kora délután az MTI-t.

A Zala megyéből Szlovéniába vezető utak - az M7-es, az M70-es, valamint a 86-os főút - szabadon járhatók, de a határt csak a hólánccal és téli gumival felszerelt járművek - ez a személygépkocsikra is vonatkozik - léphetik át.

13:26 Elakadt kamionok, Volán-késések

Győr-Moson-Sopron megyében szerdán délelőtt Győr és Győrszentiván között árokba csúszott egy autó, ezenkívül a 84-es út emelkedő szakaszán, valamint Nagycenknél a domboldalnál akadtak el kamionok. Veszprém megyében a 82-es úton a cseszneki szerpentinnél több kamion vesztegel a hó miatt, így egyelőre itt csak félpályán lehet haladni.

A Volán - társaságok tájékoztatása szerint a térségben egyelőre minden busz elindul, de a távolsági járatok esetében 5-10 perc késésekkel kell számolni.

13:07 Teljes útzár a 4-esen

Teljes útzár van érvényben egy személyautó és egy kamion ütközése miatt a 4-es főúton Újfehértónál - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete szerdán az MTI-vel.

A balesetben egy ember sérült meg könnyebben, a főút forgalmát a műszaki mentés idején a város belterületére terelik. A térségben nehezíti a közlekedést, hogy délelőtt a hó mellett ónos eső esett, utóbbi miatt csúszóssá váltak az utak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei ügyeletének tájékoztatása szerint a megyében mindenütt havazik, a következő órákban fagyos eső és záporeső várható, 0 és 2 Celsius-fok közötti hőmérséklettel. A társaság munkagépei egyelőre megelőző védekezést látnak el az utakon.

13:01 Az ország harmadában esik a hó

Az Alpokalján már 15-22 cm közötti a hó vastagsága, az ország északi harmadán továbbra is ömlik a hó. Délebben már az ónos eső az úr- írja az idokep.hu.

12:46 Kecskemét és a NATO színkód

Kecskeméten is tartós ónos eső hullik, a helyi reptéren a kifutópálya állapota a NATO színkód alapján alkalmatlan a gépek fogadására.

12:30 Az ország felében ónos eső esik

Több mint az ország felén ónos eső hullik. Északon-északnyugaton egyelőre folytatódik a havazás, helyenként hóátfúvások nehezítik a közlekedést. Sajnos folyamatosan érkeznek a hírek a különböző balesetekről, aki teheti, tényleg ne induljon útnak- írja az idokep.hu!

12:08 Az M7-es teljes hosszán ónos eső esik

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. tájékoztatása szerint az M7-es autópálya teljes szakaszán ónos eső hullik jelenleg, a szórógépek már végzik a síkosságmentesítést. Az M3-ason is baleset volt Budapest felé a 150-es km környékén, torlódásra kell számítani - jelezte egyik észlelőnk.

11:52 Ferihegyen nincs gond

A Budapest Airport honlapja szerint a Ferihegyi repülőtéren egyelőrenem okoz gondot az időjárás. A Budapestről induló gépek eddigfelszálltak, igaz volt, amelyik több mint egy órás késéssel. Egyelőre aLondonba és Münchenbe tartó járatok egy részét törölték, a fogadóreptereken kialakult állapotok miatt. Az érkező gépek közül ugyancsaktöröltek több londoni és müncheni járatot.

11:48 Hóátfúvások is lehetnek

A Nyugat-Dunántúl kivételével az egész országra - majdnem a legmagasabb - narancsszínű riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mindenhol előfordulhat ugyanis tartós, akár több órás ónos esőzés. A meteorológiai szolgálat arra is felhívja a figyelmet, hogy országszerte lehet számítani egyes helyeken az erős szél miatt hóátfúvásokra.

Közben a Fővárosi Közterület-fenntartó hómunkásokat keres szerda délutánra.

11:46 Ónos eső a fővárosban

A fővárosában is kezd átváltani a havazás ónos esőre, a BME és az ELTE épületétől, Kelenföldről és Soroksárról is ónos esőt jelentettek az idokep.hu észlelői.

11:18 Lezárták Rédicset

Lezárták a rédicsi átkelőt a rossz időjárás miatt. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Rédicsig eljutott kamionokat parkolókba terelik. Szerdán délelőtt a 86-os számú főúton Zalalövőnél több kamion is elakadt, ezért a Szlovénia felét tartó kamionokat már Szombathelyen és Körmenden félreállítják a rendőrök. A rendőrség arra kéri az autósokat, hogy csak halaszthatatlan esetben induljanak útnak.

10:40 Nemsokára Budapesten az ónos eső

Budapesttől 20-30 km-re délre már sok helyen átváltott a havazás ónos esőre, a váltás határa folyamatosan északra tolódik, várhatóan néhány órán belül Budapest nagy részén is ónos esőre számíthatunk!

10:22 Ferihegyen nincs gond

Ferihegyen nem okoz semmilyen fennakadást a havazás - mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati és közkapcsolati igazgatója szerdán az MTI-nek. Tájékoztatása szerint egy nyolcvan járműből álló flotta takarítja folyamatosan a kifutókat, a gépeket pedig folyamatosan jégtelenítik. Mindössze egy Nagy-Britanniából érkező járatot kellett törölni, az ottani időjárás miatt. Délutánra ónos esőt várnak, ez azt jelenti, hogy söprés helyett karbamiddal szórják fel a kifutókat.

10:10 Folyamatosan takarítanak

Budapesten 94 munkagéppel és 450 hómunkással végzi a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. szerda délelőtt a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést. A közútkezelő arra kérte a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra az ónos eső és a havazás által érintett területeken, ha halaszthatatlan dolguk van. Arra kérték a magánház-tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit: az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és szüntessék meg azok síkosságát a balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják.

A társaság Útinform osztályának reggel 7 órai jelentése azt tartalmazza, hogy Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Baranya, Fejér, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében havazik, havas eső esik, illetve szállingózik a hó, latyakosak, vizesek és nedvesek az utak. Vasvár, Körmend, Lenti és Nagykanizsa térségében, Ajka és Veszprém környékén, továbbá Marcali és Szántód közelében havas és hókásás a burkolat. Nagyatád és Szekszárd térségében pedig ónos eső miatt szórják a burkolatot, itt több szakaszon kell jegesedésre számítani. A meteorológiai előrejelzések szerint szerda éjfélig a Dunántúlon és északon összességében 5-20 centiméter, de az Alpokalján és a Bakonyban 20 centiméter fölötti friss, úgynevezett tapadó hó is hullhat.

Zala megyében hajnal óta folyamatosan esik a hó, az utak egyelőre járhatók, de délelőtt intenzív havazásra, esetleg ónos esőre is lehet számítani - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának ügyeletese. A közútkezelő tíz munkagépe dolgozik a megyei utakon, így egyelőre valamennyi út járható. A főutakat alásózták, a burkolaton még nem marad meg a hó, de az utak latyakosak, nedvesek.

09:00 Már esik

Akár 15 centiméternyi hó is hullhat az ország északi és északnyugati területein, így a fővárosban is szerdán; délután és este inkább ónos esőre lehet számítani - közölte Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel. Már havazik az ország több pontján, a szakember közlése szerint az országon átvonuló mediterrán melegfront miatt a déli és a nyugati területeken délután inkább eső, ónos eső lesz jellemző. Budapesten napközben 5-10 centiméter hó hullhat, délután és este itt is ónos eső eshet - tájékoztatott a meteorológus. A hőmérséklet jelenleg mínusz 6 és mínusz 1 Celsius-fok között van, de ez a következő órákban emelkedni fog.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján látható jelzések szerint szerda reggel a várható tartós (többórás) ónos eső miatt narancssárga riasztást adtak ki a Dél-Dunántúlra, valamint az Alföld déli és északi részére.

Igazi tél hétvégén is

Csütörtökön és pénteken nem várható lényeges időjárás-változás, de tovább enyhülhet a levegő. Továbbra is többfelé alakulhat ki eső, zápor, északnyugaton havas eső, hó.

A hétvége igazi téli időt tartogat: szárazabb, de hidegebb levegő érkezik ugyanis hazánk térségébe, ezért éjszakánként kemény fagyokra, nappal is fagypont körüli értékekre van kilátás. Kisebb hószállingózás, havazás bárhol kialakulhat - nagy eséllyel szombaton.


Forrás: MTI / koponyeg.hu / idokep.hu/HÍR PORT24

 

2010-12-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite