2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
NagyvilágLíbia - légi után tengeri blokád?

Líbia - légi után tengeri blokád?


Brüsszelben az éjjel jóváhagyták a NATO-nagykövetek a Líbia elleni fegyverembargóról szóló határozat végrehajtását. Hajnalban a brit királyi haditengerészet is bekapcsolódott a hadműveletbe, és éjjel találat érte Kadhafi tripoli palotakomplexumát. A líbiai kormány ismét tűzszünetet hirdetett, ennek ellenére folytatódtak a harcok Zenten és Misztrátában, és Bengáziban is. A civil áldozatok számáról egymásnak ellentmondó hírek érkeznek. Három nyugati újságíró eltűnt.

Líbia07


Hamarosan dönt a NATO


A NATO-nagykövetek ülése után névtelenül nyilatkozó tisztségviselők elmondták: nem sikerült dűlőre jutni arról, hogy a szövetség miképpen lépjen fel Líbia ellen. A repüléstilalmi zóna ügyében Törökország akadályozta meg a politikai megállapodást. Ankara ellenzi a hadműveletet, és azt követelte partnereitől, hogy vizsgálják felül a NATO esetleges szerepvállalására vonatkozó elképzeléseket. Ezt azzal indokolta, hogy a nyugati országok koalíciója által szombaton indított katonai támadások megváltoztatták a helyzetet, és a csapások civilek halálához vezetnek.

A 28 tagország brüsszeli NATO-nagykövetei ma ismét összeülnek, hogy megállapodjanak a műveleti terv gyakorlati megvalósításának kérdésiről. Korábban jól tájékozott források azt közölték, hogy a NATO tengeri blokádot létesít Líbia körül.
Találat érte Kadhafi palotakomplexumát

Közben találat érte Moammer Kadhafi tripoli palotakomplexumát. Valószínűleg két manőverező robotrepülőgép csapódott be az épületegyüttes vendégházába. A CNN a szövetségesek egyik katonai vezetőjétől úgy tudja, hogy azért lőtték Kadhafi egyik személyes palotakomplexumát, mert annak részei katonai parancsonkságként is működhettek.
A polgári áldozatok számáról vitáznak

A líbiai állami televízió arról számolt be, hogy 64-en haltak meg a nyugati országok támadása miatt. Az amerikai egyesített vezérkar főnöke azonban vasárnap este azt mondta, hogy nem voltak polgári áldozatok. Az orosz külügy egyik szóvivője szerint azonban vannak civil halottak, és a támadásokban több nem katonai célpontot is találat ért. Oroszország a légicsapások befejezését szorgalmazza.


Nyoma veszett három nyugati újságírónak Líbiában

Az AFP francia hírügynökség két különtudósítója - Dave Clark újságíró és Roberto Schmidt fotós - szombat reggel óta nem adott életjelt magáról. Pénteken elküldött szolgálati üzenetük szerint a párizsi központból kiküldött Clark és a kenyai Nairobiból "átvezényelt" Schmidt azt tervezte, hogy a kelet-líbiai Tobruk 30 kilométeres körzetében dolgozik másnap, lázadókkal és menekültekkel készít interjúkat, illetve felvételeket. Ez, az Egyiptomhoz közel fekvő terület túlnyomórészt a lázadók ellenőrzése alatt áll, de az utóbbi napokban a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők megvetették itt is lábukat. Az AFP két újságírójával tartott Joe Raedle, a Getty Images nevű nemzetközi fotóügynökség amerikai munkatársa is, s róla sem tudni semmit péntek este óta.

Egyre többen csatlakoznak a nemzetközi koalícióhoz

Az elsődlegesen öt országból - Nagy-Britannia, Franciaország, az Egyesült Államok, Kanada és Olaszország - álló nemzetközi katonai koalícióhoz már más országok is csatlakoztak. Így például Dánia négy F-16-os vadászbombázóval vasárnap már részt is vett líbiai bevetéseken.


Az első csapásokat francia, brit és amerikai repülők, hadihajók és tengeralattjárók hajtották végre szombaton. Vasárnap már négy olasz vadászbombázó is sikeres küldetést hajtott végre, míg Kanada F-18-asai keddtől lesznek bevethetőek a szicíliai Trapani támaszpontjáról. Belgium hat F-16-os gépe hétfőtől vesz részt a légicsapásokban. A görög védelmi minisztérium közölte, hogy három támaszpontját tudja felajánlani a szövetséges erőknek a líbiai akciók végrehajtásához, de vadászgépeket nem küld amisszióba. A krétai bázisra hétfőn kell megérkeznie hat katari Mirage gépnek.


Sali Berisha albán miniszterelnök vasárnap közölte, hogy országa kész minden "szükséges létesítményt" a nemzetközi koalíció rendelkezésére bocsátani. Berisha üdvözölte a Líbia elleni katonai műveletek megindítását, csakúgy mint Hashim Thaci koszovói miniszterelnök és Mario Dragun horvát külügyi szóvivő.


Traian Basescu román államfő vasárnap a román közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Bukarest tiszteletben tartja a Líbiáról szóló BT-határozatokat, és várja a NATO döntését. Hozzátette, hogy a NATO-tag Románia a katonai beavatkozásban nem képes részt venni, de támogatni tud egy humanitárius műveletet.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-03-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite