2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
NagyvilágLíbiában elfogtak egy brit kommandós különítményt

Líbiában elfogtak egy brit kommandós különítményt


Líbia05Az SAS polgári ruhás, de felfegyverzett katonáit a lázadók kezén lévő legnagyobb városba, Bengáziba vitték.


A The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lap líbiai forrásokból úgy értesült, hogy a brit hadsereg különlegesen kiképzett alakulatának (SAS) egy valószínűleg nyolcfős egysége - titkos küldetés keretében - éppen a Kadhafi-rezsim ellen fellázadt erők képviselőihez kísért egy brit diplomatát kapcsolatfelvétel céljából, amikor a felkelők az ország keleti részében őrizetbe vették a csoportot.


Dühödten reagáltak


A lap forrásai szerint a líbiai ellenzéki erőket "feldühítette" az SAS feltűnése az országban, mivel attól tartanak, hogy Kadhafi líbiai vezető a nyugati katonai beavatkozás bármilyen bizonyítékát a rezsim melletti "hazafias kiállás" buzdítására használhatja fel.
A The Sunday Times líbiai forrásai szerint az SAS polgári ruhás, de felfegyverzett katonáit a lázadók kezén lévő legnagyobb városba, Bengáziba vitték, és egy támaszponton őrzik őket.
Az SAS-egység által kísért brit diplomata célja az volt, hogy előkészítse egy magas rangú kollégájának látogatását, és megtegye a kezdeti lépéseket diplomáciai kapcsolatok létesítésére a lázadókkal.


"A briteket senki sem hívta"


A líbiaiak azonban "dühödten reagáltak", mondván, hogy "a briteket senki sem hívta". Egy vezető ellenzéki politikus azt mondta a brit csoportnak: hívják fel David Cameron brit miniszterelnök kormányának figyelmét arra, hogy el kell ismernie az ellenzéket Líbia törvényes vezetőjének, mielőtt megpróbálna tárgyalásokat kezdeményezni - írta a The Sunday Times.
A brit lap líbiai ellenzéki forrásai hangsúlyozták, hogy jóllehet szívesen vennék repüléstilalmi övezet létesítését a Kadhafi-rezsim légitámadásainak megakadályozására, attól tartanak azonban, hogy nyugati katonák jelenléte a fejlemények jelenlegi szakaszában "visszaüthet".


Visszatértek?


Bár a brit kormány soha nem hozza nyilvánosságra, hogy az SAS éppen hol és milyen jellegű bevetésen tevékenykedik a világban, a brit sajtó tudni véli, hogy a Líbiában rekedt külföldiek kimentésére február végén szervezett brit akciót is a kommandós alakulat hajtotta végre.


A múlt hónap utolsó napjaiban a királyi légierő öt C-130-as Hercules típusú szállító repülőgépe több fordulóval összesen háromszáz külföldit - zömmel elszigetelt sivatagi táborokban dolgozó olajmunkásokat - menekített Máltára. A brit lapok akkori értesülései szerint a táborokból SAS-egységek gyűjtötték össze a külföldieket.


A líbiai ellenzéki erők már azt az akciót sem fogadták jól; az egyik brit C-130-asra rálőttek, és a gépen a máltai leszállás után meg is találták a lövedékek ütötte lyukakat.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-03-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite