2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
NagyvilágLíbiai katonai beavatkozás percről-percre

Gyorshír! Eldördült az első lövés Líbiában


LíbiaEgy francia harci repülőgép 17.45-kor megsemmisítette az első líbiai célpontot, egy katonai járművet.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Egyesült Királyság és arab országok szombaton találkoztak, hogy megvitassák a katonai lehetőségeket Líbia ellen. A felkelők szerint Kadhafi csapatai már Bengázi határában állnak - hajnalban pedig újabb légicsapásokra került sor, a légtérzár és "fegyverszünet" ellenére. Szombat délután amerikai, európai és arab vezetők eldöntötték, hogy azonnal katonai akciót indítanak Líbiában a polgári lakosság védelmében.

 

21:53 A célpontok

A Pentagon egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője elmondta, hogy a légicsapások elsődleges célpontjai a líbiai főváros, Tripoli, valamint Miszráta körüli légvédelmi ütegek. Mindkét város a líbiai tengerparton fekszik. Egy magas rangú amerikai tisztségviselő szerint az amerikai haditengerészet Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépeket lőtt ki. A Földközi-tengeren jelenleg két amerikai romboló, a Stout és a Barry, valamint három amerikai tengeralattjáró tartózkodik a líbiai partok közelében, mindegyiket felszerelték ilyen robotrepülőgépekkel.

21:28 Amerika is támad

Egy amerikai hadihajóról manőverező robotrepülőgépeket lőttek ki szombat este líbiai célpontokra - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva. A líbiai állami televízió azt állította, hogy az általa "keresztes ellenségeknek" nevezett nyugati szövetségesek polgári célpontokat bombáznak Tripoliban.


19:49 Harry B. Harris koordinálja a hadműveleteket

A spanyol hírügynökség azt az értesülést szerezte a madridi kormánytól, hogy a repülési tilalom kikényszerítését célzó hadműveletet Harry B. Harris altengernagy, a hatodik amerikai flotta parancsnoka koordinálja, miközben saját erőinek irányítását minden ország magának tartja fenn. Spanyolország négy F-18-as géppel, egy tartálygéppel, egy fregattal, egy tengeralattjáróval és egy haditengerészeti felderítő repülőgéppel vesz részt az akcióban.

 

19:26 A Vöröskereszt gyógyítani szeretne

A Vöröskereszt felhívta mindkét oldal figyelmét, hogy tegyék lehetővé munkatársaik számára a sebesültek ellátását.

18:52 Újabb légitámadás

Francia vadászgépek megsemmisítettek négy líbiai tankot egy légitámadás során Bengázi délnyugati részén, közölte az Al-Dzsazíra.

18:21 Megsemmisítették az első célpontot

A francia védelmi minisztérium szóvivője, Laurent Teisseire riportereknek elmondta, hogy az első célpontot eltalálták és megsemmisítették. A szóvivő azt is bejelentette, hogy a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó anyahajó vasárnap elhagyja Franciaországot, hogy Líbiába menjen.

18:09 Tüzelt az első gép

A Francia védelmi minisztérium közlése szerint egy francai vadászgép megindította az első támadást, amikor tüzet nyitott egy líbiai katonai járműre. A minisztérium közlése szerint 20 vadászgépet vontak be a repüléstilalmi zóna őrzésére és arra, hogy megállítsák Kadhafi csapatait.

18:06 Sarkozy szerint már meg is állították Kadhafi erőit

Sarkozy elnök szombat délutáni beszédében közölte, hogy a szövetséges légierő máris megállította a Kadhafihoz hű erők Bengázi ellen indított támadását és jelezte, hogy a Rafale típusú francia harci repülőgépeken kívül a szövetséges erők más gépei is készen állnak megvédeni a "civileket a tankokkal szemben".

18:01 Az amerikai erők felsorakoztak

Az amerikai erők felsorakoztak Líbia közelében, de egyelőre nem kapcsolódtak be a megindított katonai akcióba - közölték washingtoni források szombaton.

17:58 Nőkkel és gyerekekkel akadályoznák a bombázást

A líbiai állami televízió lépeket mutatott Tripoli repülőteréről, ahol több száz, zöld zászlót lengető, jobbára fiatalok, de nők és gyerekek is gyűltek össze a kifutópályákon, minden bizonnyal a reptér bombázásának megakadályozására. Hasonló élő pajzsot alakítottak ki Moammer Kadhafi líbiai vezető főhadiszállása körül - jelentették külföldi tudósítók, akik közül mintegy ötvenet szervezetten elvittek a hatóságok a légitámadások valószínű célpontjaihoz.

17:46 Kanada: átfogó beavatkozás következik

Kanada miniszterelnöke, Stephen Harper bejelentette, hogy egy átfogó katonai beavatkozás következik Líbiában hamarosan, melyben országa is részt vesz.

17:41 Clinton: véget kell vetni Bengázi ostromának

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter titkársága közölte, hogy a nemzetközi közösség "egyhangúlag döntött". "Kadhafi ezredes saját népével szembeni támadásainak véget kell vetni. Azonnali tűzszünet szükséges, ami azt jelenti, hogy a civil lakosság elleni támadásokat be kell fejezni, a Bengázi városa ellen kivezényelt hadsereget vissza kell hívni"- nyilatkozta a külügyminiszter.

17:35 Obama: készen állunk

Barack Obama bejelentette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei készen állnak a cselekvésre, hogy megállítsák az erőszakot Líbiában. "Az elhatározásunk erős, a célunk pedig világos. A líbiai embereknek védelemre van szükségük és a szövetségünk felkészült az azonnal beavatkozásra"- mondta az amerikai elnök brazíliai látogatásának első napján.

17:23 Zantan támadás alatt áll

Egy ellenzéki aktivista, aki Zantanban, Tripolitól 145 kiométerre él, arról számolt be a BBC-nek, hogy városukat folyamatosan támadják Grad rakétákkal és tüzérséggel is.

17:14 A NATO-tagországok még nem állapodtak meg

Miközben a szombati párizsi nemzetközi válságtanácskozáson egyetértés született a katonai beavatkozásról, a NATO brüsszeli székhelyén a 28 tagország nagykövete továbbra sem jutott politikai megállapodásra a közös fellépés ügyében. Az Észak-atlanti Tanács már pénteken is nagyköveti szintű tanácskozást tartott Brüsszelben. Szombaton folytatták a "megfelelő NATO-fellépés" előkészítését, és úgy tudni, vasárnap szintén üléseznek majd a nagykövetek.

17:09 Olaszország támaszpontokkal segít

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott líbiai légtérzár megteremtésében francia, kanadai és brit vadászgépek vesznek részt - értesült szombaton a francia BFMT televízió a Párizsban tárgyaló holland küldöttség tagjaitól. A katonai akcióról egyeztető párizsi rendkívüli találkozón Silvio Berlusconi olasz kormányfő elmondta, hogy országa egyelőre csak támaszpontok rendelkezésre bocsátásával támogatja a nemzetközi akciót, de szükség esetén kész részt venni a bevetésekben is.

 

 

 

Forrás: BBC//ReutersMTI/HÍR PORT24

2011-03-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite