2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
NagyvilágLisztériajárvány: már több mint húsz halott és száz fertőzött az USA-ban

Lisztériajárvány: már több mint húsz halott és száz fertőzött az USA-ban


Szennyezett sárgadinnye okozott lisztériafertőzést még július végén az Egyesült Államokban. A megbetegedett emberek túlnyomó többsége 60 év feletti.

baktérium


Huszonegy ember halt meg szennyezett sárgadinnye okozta lisztériafertőzésben az Egyesült Államokban, és további 109 fertőzöttről tudnak az egészségügyi hatóságok - közölte pénteken az amerikai járványügyi hivatal. A járvány július végén ütötte fel a fejét, és eddig 24 szövetségi államban történtek lisztériabaktérium okozta megbetegedések.

A megbetegedett emberek túlnyomó többsége 60 év feletti. Több mint 90 beteget kórházban kezelnek. A járvány különösen veszélyes a legyengült immunrendszerű emberek és a várandós nők számára. Az egészségügyi hatóságok figyelmeztettek arra, hogy a betegség első tünetei akár két hónappal azt követően is jelentkezhetnek, hogy a fertőzött személy fogyasztott a kórt okozó sárgadinnyéből. Ezért várhatóan ebben a hónapban még újabb eseteket diagnosztizálnak.


A lisztériafertőzés az élelmiszeripari termékek szaga vagy állaga alapján nem ismerhető fel, laboratóriumi vizsgálattal lehet csak kimutatni a baktériumot, amely magas lázat, erős fejfájást és hányingert okoz. A betegség gyakran végződik halállal. A halálos áldozatok számát illetően a mostani lisztériajárvány túltesz a két évvel ezelőtti, fertőzött mogyoró okozta szalmonellajárványon, amely 9 halálos áldozatot követelt. Akkoriban 700 embert fertőzött meg a baktérium.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-10-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite