2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
BulvárLitvánia és Magyarország sajtja megosztva nyerte a nemzetek sajtversenyét

Litvánia és Magyarország sajtja megosztva nyerte a nemzetek sajtversenyét


A litván Dziugas sajt lett a magyarok kedvenc külföldi sajtja, a magyar Lajta sajt pedig az abszolút kedvenc sajt a SZEGA Nemzetek Sajtversenye elnevezésű megmérettetésen, amelynek eredményét vasárnap hirdették ki a 22. Budavári Borfesztivál keretében.

sajt

Képünk illusztráció!


A kiválasztott sajtokra az interneten lehetett szavazni az elmúlt tíz napban. A szervező SZEGA Foods - saját adatai szerint az egyik legrégebbi és legnagyobb magyar sajtimportőr és -gyártó - tizenöt ország nagykövetségével együttműködve választotta ki a sajtokat, amelyek képviselték a nemzeteket. A versenyben Belgium, Ciprus, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Olaszország, Portugália, Szlovákia, Spanyolország és Magyarország egy-egy tradicionálisan nemzeti sajtként számon tartott sajtfajtája vett részt.


A szavazatok alapján az első helyen a tanyasi pasztőrözött tejből készült félkemény magyar Lajta sajt végzett, de elsőnek járó díjat kapott a Dziugas 24 hónapig érlelt litván kemény sajt is, amely a magyarok külföldi kedvenceként végzett a versenyben. A második helyezett Olaszország burrata kézműves friss sajtja, a harmadik pedig Hollandia Old Amsterdam legalább 24 hónapig érlelt kemény sajtja lett.


A verseny legfontosabb célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az évszázados múlttal bíró európai sajtgyártásra, valamint, hogy bemutassa a legmagasabb minőségben készített nemzeti sajtféleségeket és így magyar közönséget új, eddig számára ismeretlen sajtokkal ismertesse meg - mondta el Gábossy Ádám, a SZEGA Foods ügyvezető igazgatója az eredmények kihirdetésekor a budai várban.


Szakmai különdíjakat is kiosztottak az eseményen: a legjobb grillsajt a ciprusi Halloumi friss félkemény sajt tehén- és juhtejből, a sörhöz legjobban illő sajt a Chimay nevű, hat hónapig érlelt, teljes tejből készült belga kemény sajt, a legjobb extra long matured cheddar sajt a Cathedral City Matured Cheddar nevű, húsz hónapig érlelt brit kemény sajt lett.


A legjobb kézműves kecskesajtnak, egyben a legkrémesebb ízű kecskesajtnak a Kerrygold Mature Cheddar 12 hónapig érlelt ír kemény sajtot, a legjobb többféle tejből készült sajtnak a Graviera három hónapig érlelt pasztörizálatlan görög kemény sajtot, a legjobb kékpenészes sajtnak a lengyel Lazur kékpenészes érlelt sajtot választották.


A legjobb kóser sajt a portugál Seia nyers juhtejes kemény sajt paprikás réteggel, a legjobb füstölt sajt a szlovák Parenyica juhtejből készült füstölt sajt, a leggazdagabb ízvilágú juhsajt a spanyol Manchego 12 hónapig érlelt, juhtejből készülő kemény sajt, a legtermészetközelibb sajt a juhtejjel készülő horvát Pagi kemény sajt lett.


A szavazók a www.nemzeteksajtversenye.hu internetes oldalon adhatták le szavazataikat, ahol az érdeklődők információkat olvashatnak a versenyben részt vett sajtokról is.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-09-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite