2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: Orbán Viktor Brüsszelben meglengette a fehér zászlót

LMP: Orbán Viktor Brüsszelben meglengette a fehér zászlót


Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök gyakorlatilag bármilyen kérdésben hajlandó engedni az Európai Uniónak.

ov0124


Orbán Viktor kedden Brüsszelben tulajdonképpen meglengette a fehér zászlót, mert gyakorlatilag bármilyen kérdésben hajlandó engedni az uniónak - értékelte Jávor Benedek, az LMP parlamenti frakcióvezető-helyettese a kormányfő és az uniós vezetők tárgyalásait szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus hozzátette, hogy eközben viszont semmiről nem született döntés, Magyarország ellen tovább folynak az uniós eljárások.


A frakcióvezető-helyettes a megbeszélések tanulságának nevezte, hogy Orbán Viktor az "eddigi harcos mentalitását, legalábbis a nemzetközi szintéren félretéve" meghajol a nemzetközi szervezetek aggályai előtt. Jávor Benedek ezt pozitív fejleményként értékelte, mert a politikus szerint Magyarország így véget vethet a "teljesen terméketlen és az ország számára súlyos károkat okozó háborúnak", amelyeket a kormány vívott a nemzetközi testületekkel.


A képviselő összegzése szerint Orbán Viktor "tulajdonképpen meglengette a fehér zászlót, hogy hajlandó gyakorlatilag bármilyen kérdésben engedni az uniónak, egy-két gumicsonttól eltekintve". Példaként említette a jegybankelnök fizetésének és eskütételének ügyét, "aminek semmi köze nincsen a magyar gazdaság és a magyar demokrácia lényeges kérdéseihez". Jávor Benedek egyúttal viszont azt is hangsúlyozta, hogy a kormányzat korábbi konfliktusos tárgyaláspolitikája komoly károkat okoz az országnak és lehetetlenné teszi a valós érdekérvényesítést. "Kültelki vagányok stílusa mindenkibe belekötni a kocsmában, ahová bementek, de ez semmilyen eredményre nem vezet" - jelentette ki.


Az uniós stabilitási paktumhoz való csatlakozás ötletéről úgy vélekedett, hogy az több, az ország számára hátrányos elemet tartalmaz. Ennek kapcsán példaként említette a fél százalékos strukturális hiánycélt. Hangsúlyozta, hogy kedden semmiről nem született döntés, a Magyarország ellen indított uniós eljárások is tovább folynak. Szavai szerint ezeket csak azután állíthatják le, ha az ország ténylegesen meghozza azokat a döntéseket, amelyek kielégítik az uniós intézmények elvárásait.


Kérdésre válaszolva elmondta, hogy frakciójuk részéről Mile Lajos vett részt azon a szerda reggeli konzultáción, ahol a kormányfő beszámolt az előző nap történéseiről. Hozzátette, hogy a találkozón a miniszterelnök alapvetően a sajtóból is ismert információkat osztotta meg a képviselőkkel. Más témában feltett kérdésre felelve közölte, hogy az LMP képviselőcsoportjának szerdai ülésén nem a lemondott Schiffer András helyére javasolandó frakcióvezető személyéről, hanem a jelölés pontos eljárásrendjéről döntenek. Hangsúlyozta, hogy a választásra a hétvégi kongresszuson kerül majd sor és maga a jelölés is csak szombat délutánra várható.


Véleménye szerint a frakcióelnökség négy tagja, Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Mile Lajos és ő maga is alkalmas a képviselőcsoport vezetésére, de hozzátette, hogy további politikustársait is el tudja képzelni frakcióvezetőként. Elmondta azt is, ha a frakció és a párt őt jelölné, akkor megfontolná, hogy vállalja-e ezt a felelősségét.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite