2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: a felsőoktatási törvény módosítása nem a felzárkózást szolgálja

LMP: a felsőoktatási törvény módosítása nem a felzárkózást szolgálja


Az LMP szerint a felsőoktatási törvény legutóbbi módosítása nem a felzárkózás lehetőségét nyújtja, hanem azt jelzi, hogy a kormány egy, a '70-es évekbe visszaforduló, ipari alapú fejlesztést szeretne.

egyetem001

Képünk illusztráció!


Pető Ernő, a LMP szakpolitikusa vasárnapi sajtótájékoztatóján kifejtette: a Fidesz-kormánynak meg lett volna az ereje arra, hogy modernizációs felsőoktatási változtatást vigyen keresztül. Ezzel szemben a kormányzat "lefekszik az egyik legerőteljesebb érdekcsoportnak", az ipari és kereskedelmi kamara által képviselt csoportnak, és nem az ország gazdasági-stratégiai érdekeinek megfelelően próbál változtatni a felsőoktatáson.


Az LMP-s politikus szerint az egyetemi konzisztóriumok bevezetése is a gazdasági elit, az ipari és kereskedelmi lobbi viszonylag rövid távú érdekeinek felel meg. A befektetések és a stratégiai változtatások a konzisztóriumtól függenek majd, így ezek a lobbicsoportok döntő befolyást fognak szerezni a magyar felsőoktatásban, ami "egy teljesen elhibázott lépése a kormányzatnak" - jelentette ki.


Pető Ernő szerint hiába van esetleg a felsőoktatási stratégiában támogatható, előremutató elem, ha a fő irány rossz és a múltat idézi. A kreativitás irányába kellene fejleszteni a felsőoktatást, ehelyett azonban a módosítások a rövid távú érdekeket szolgálják - tette hozzá.


Magyarország nem lehet a kiszolgáltatott, alkalmazott munkaerő kizárólagos terepe, az ország csak akkor tud felzárkózni, ha képes azokhoz az iparágakhoz is csatlakozni, amelyek most vannak "kiforróban", és jelentős hozzáadott értékkel a társadalom modernizációját szolgálják - hangsúlyozta az LMP-s politikus.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-05-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite