2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: a kormány leszállópályára akarja tenni az oktatást

LMP: a kormány leszállópályára akarja tenni az oktatást


A költségvetésben az oktatási kiadások részaránya történelmi mélypontra süllyedt, ami az LMP szerint egyértelművé teszi, hogy a kormány egy "hosszú távú leszállópályára" akarja állítani az oktatási rendszert - mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Osztolykán Ágnes.

oktatas


Az ellenzéki politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány tavalyi tervei szerint idén a GDP 5,08 százalékát fordították volna oktatási kiadásokra, de jelen állás szerint ezt az arányt 4,88 százalékra csökkentettek. Hozzátette, hogy a jövő évi büdzsé tervezetében 5,06 százalékos szám szerepel, ami kevesebb, mint amit eredetileg 2012-re terveztek. A forráskivonás a lehető legrosszabb megoldás, mert versenyképes gazdaságot csak az oktatásba való befektetéssel lehet teremteni - jelentette ki.


A költségvetés az önkormányzati feladatellátás és finanszírozás problémáiról árulkodik - mondta a politikus. Az új, hármas osztatú rendszerben az állami intézményfenntartó központ lesz a fenntartó, az önkormányzat lesz a működtető, az állam pedig csak kontrollál - ismertette. Hozzátette, hogy a rendszerben a feladatok és a költségek elosztása nem arányos, és a jogszabályi megalapozottság sem.


A Diákhitel II. komoly veszélyt jelent a költségvetésre, mert a kamattámogatás miatt hosszú távon növelheti a hiányt - érvelt tovább a képviselő. Az LMP a jövőre betervezett 1,5 milliárdot túlzottan optimistának tartja, mert úgy látja, hogy idővel sokkal komolyabb állami kiadásokra lesz szükség, ha a konstrukciót finanszírozni akarják.

ezo_banner

HIRDETÉS


Osztolykán Ágnes kitért arra is, hogy a pedagógus-életpályamodellre szánt 73 milliárd forintnyi új többletforrást sem találják a költségvetésben. Szavai szerint a büdzsében csak a 488,2 milliárdos összbérköltséget látják, amiből 56,4 milliárdot az önkormányzatoktól elvont összegek tesznek ki, a maradék pedig az éves bérköltség. Az állam nem különít el forrásokat az életpályamodellre, csak átcsoportosítja az elvett pénzt - összegzett.


Végül a gyermekétkeztetés kapcsán azt mondta, hogy habár a közétkeztetés állapota tarthatatlan, mégsem várható valós változás a rendszerben.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-06-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite