2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: a kötelező nyugdíjazás kegyelemdöfés lesz az egészségügynek

LMP: a kötelező nyugdíjazás kegyelemdöfés lesz az egészségügynek


Nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz az LMP-s Szilágyi László a közszférában, azon belül az egészségügyi ágazatban alkalmazandó nyugdíj-politikai elveket rögzítő kormányhatározat ellen tiltakozva.

LMP01


A nyugdíjas korú közalkalmazottak kényszernyugdíjazásával kapcsolatos kormányhatározat súlyos károkat fog okozni az egészségügyi ellátás terén - írta az MTI-hez vasárnap eljuttatott levelében az ellenzéki képviselő, aki szerint "ez lesz a kegyelemdöfés a közfinanszírozott egészségügynek". Utalt az egészségügy létszámgondjaira, és annak kapcsán, hogy egyéni elbírálás alapján a kormány döntést hozhat a kérelmezők továbbfoglalkoztatásáról, kérdésesnek nevezte, vajon milyen objektív szempontok alapján bírálja majd el a kabinet az egyedi kérelmeket.


Az érintett kormányhatározat a múlt évi utolsó Magyar Közlönyben jelent meg. E szerint a kabinet január 31-i határidővel kérte fel a tárcavezetőket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy intézkedjenek azok munkaviszonyának megszüntetéséről, akik a hozzájuk tartozó költségvetési szervekkel közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban állnak, és betöltötték a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt, továbbá megszerezték az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt.


A határozat azt is rögzíti, hogy ha a foglalkoztató különösen fontos érdeke vagy a költségvetési szerv alaptevékenysége indokolja, a munkáltatói jogok gyakorlója - a kormány véleményének kikérését követően - dönthet más közalkalmazott, illetve kormánytisztviselő vagy kormányzati ügykezelő továbbfoglalkoztatásáról is. Számos szakmai szervezet adott hangot aggodalmának a kötelező nyugdíjazással kapcsolatban. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a jövő hét elején fogadja az ágazati szervezeteket, hogy erről tárgyaljanak.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-01-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite