2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: a médiatanács nem végrehajtatni, hanem megváltoztatni akarja a törvényeket

LMP: a médiatanács nem végrehajtatni, hanem megváltoztatni akarja a törvényeket


Egy a fideszes Menczer Erzsébet által benyújtott és pénteken a parlamentben elfogadott módosító indítvány nyomán a Klubrádió annak ellenére fővárosi frekvencia nélkül maradhat, hogy kettőt is elnyert - mondta pénteki, parlamenti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. A frakcióvezető-helyettes szerint mindez azért van így, mert a médiahatóság nem végrehajtatni, hanem megváltoztatni szeretné a törvényeket.

Karácsony Gergely001

Karácsony Gergely


A politikus több, pénteken elfogadott módosítóra utalt, amelynek értelmében a jövőben nem terheli szerződéskötési kötelezettség egy lezárt pályázat végén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsát. Emellett a változtatás értelmében a jövőben rádiót üzemeltetni kizárólag a médiatanáccsal kötött hatósági szerződés alapján lehet, a korábbi törvény szerinti műsorszolgáltatási szerződések az év végén megszűnnek. Ez alapján a Klubrádió elveszítheti a korábban az ORTT által korábban odaítélt 92,9-es frekvenciáját - mondta később a képviselő.


Karácsony Gergely azt mondta, hogy az ügyben valójában nem a Klubrádióról van szó, hanem arról, hogy "hogyan is áll Magyarországon a sajtószabadság és hogyan is áll a jogállam". Szavai szerint az látszik, hogy a médiahatóság, amelynek az lenne a feladata, hogy végrehajtsa a törvényeket, "erős lobbizásba kezdett", hogy azokat meg tudja változtatni.

A képviselő annak a gyanújának adott hangot, hogy a fideszes politikus által benyújtott indítványok a médiatanácstól érkeztek. Ennek egy "apró jelének" nevezte, hogy a parlament Kulturális és sajtóbizottságának csütörtöki ülésén Menczer Erzsébet nem tudott válaszolni az általa benyújtott javaslat kapcsán feltett kérdésre, de a médiahatóság munkatársa ezután "egy papírt rakott le elé az asztalra, ahol leírta, mi a helyes válasz", habár ezt a kormánypárti politikus később már nem tudta felolvasni.


"Az apró közjáték alapján nekem nem sok kétségem van afelől, hogy Szalai Annamáriától fújta be a szél ezeket a javaslatokat" - mondta. Végül kijelentette, attól függetlenül, hogy valaki szereti vagy nem szereti a Klubrádiót, aki "szereti a sajtószabadságot és a jogállamot, az ezt az eljárást nem támogathatja". Hozzátette, bízik abban, hogy a jövő heti végszavazás előtt lesznek olyan zárószavazás előtti módosító indítványok, amelyek kihúzzák a pénteken elfogadott módosító "méregfogát".

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite