2019. március 18., hétfő - Sándor
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: a személyes regisztráció alaptörvényben rögzítésével a Fidesz hadat üzen a választó

LMP: a személyes regisztráció alaptörvényben rögzítésével a Fidesz hadat üzen a választóknak


Az LMP szerint "minden korábbi elképzelésnél súlyosabb, a világon mindenhol elfogadhatatlan jogkorlátozást jelent" az a javaslat, amelyet a parlament alkotmányügyi bizottsága nyújtott be azt kezdeményezve: az alaptörvény tartalmazza az előzetes regisztráció alapvető szabályait is és rögzítse, hogy Magyarországról nem, csak a határon túlról lehet levélben feliratkozni.

Karácsony Gergely001


A Fidesz hadat üzen a választóknak - írta Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében, közölve: a KDNP-s Salamon László által vezetett alkotmányügyi bizottság olyan javaslatot adott be, amely alapján "lényegében csak személyesen lehet regisztrálni". A Fidesz a nyolcvankilences alkotmány után saját alaptörvényét is megpuccsolva üzen hadat a választóknak - értékeli.


Kitér arra, hogy a javaslat szerint a magyarországi választópolgárok csak személyesen vagy ügyfélkapun, míg a határon túliak levélben és ügyfélkapun regisztrálhatnak. Mivel ügyfélkapu-hozzáférése csak a választók néhány százalékának van, ügyfélkaput pedig csak személyesen lehet nyitni, így a nyolcmillió hazai választópolgár közül szinte mindenkinek személyesen kell majd regisztrálnia - fejti ki.


Az LMP szerint a javaslat a kormánypártok eddigi legfontosabb hivatkozását semmisíti meg. "Szó sincs ugyanis arról, hogy a kormánypártoknak az a fontos a regisztrációban, hogy a határon túli magyarokkal együtt a belföldiek is elvégezzék azt; minőségileg más ugyanis a számukra megnyitott levélben történő regisztráció" - mutat rá Karácsony Gergely, aki szerint a "Fidesz azt szeretné, ha csak a rendkívül elkötelezett, a személyes megjelenéssel járó hercehurcát is vállaló hazai választók akarata számítana".


Rögzíti, hogy az LMP a regisztrációt semmilyen formában nem támogatja, de az új javaslat "minden korábbi elképzelésnél súlyosabb, a világon mindenhol elfogadhatatlan jogkorlátozást jelent". Hozzáteszi, a Fidesz mindezt ráadásul az alaptörvényben is rögzítené - vagyis a párt a választóktól és az Alkotmánybíróságtól is fél. A kormánytöbbség szerinte pontosan tudja, hogy "a teljesen értelmetlen, a részvételt korlátozó regisztráció" az alaptörvény szerint sem állna meg.


"A kormánypárt ezért a nyolcvankilences Alkotmány után saját Alaptörvényét is megpuccsolva üzen hadat a választóknak. Ettől a lépéstől azonban a javaslat még nem válik jogszerűvé: az Emberi Jogok Európai Egyezményével a regisztráció így is ellentétes" - foglal állást Karácsony Gergely.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-10-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite