2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: az állam ne a helyi demokrácián spóroljon

LMP: az állam ne a helyi demokrácián spóroljon


LMP01Az LMP szerint az államnak nem a helyi demokrácián kellene spórolnia kommentálta Szilágyi Péter hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján a belügyi államtitkár hétvégén megjelent, MTI-nek adott interjúját.

Tállai András egyebek között azt nyilatkozta, jövőre pénzügyileg tiszta lappal indulhatnak az önkormányzatok, ami azt jelenti, hogy az állam még az idén fel kívánja számolni a szektor működési nehézségeiből fakadó adósságokat. Mint mondta, az idén újra akarják szabályozni az önkormányzatok helyét és szerepét az alkotmányban, majd ezt követően egy új önkormányzati törvényben; ez számos kérdést felvet, köztük azt: szükséges-e, hogy a legkisebb településeknek is önálló polgármestere, képviselő-testülete, bizottságai és jegyzője legyen.

Szilágyi Péter az LMP aggályait sorolva azt mondta, hogy az alkotmány koncepciójában nem szerepel ilyen elgondolás. Hozzátette, az államtitkár bejelentése újra "egy felülről diktált ultimátumnak hangzik".

Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök korábban azt nyilatkozta, társadalmi vitára fogják bocsátani az alkotmány koncepcióját. Ennek fényében nem értik, hogyan nyilatkozhatta azt Tállai András, hogy a kormánytöbbség által elfogadott koncepciótól gyökeresen eltérő elképzelést akarnak bevezetni - jelezte.

Szilágyi Péter megjegyezte, úgy vette ki az államtitkár szavaiból, azért, mert eladósodottak a kistelepülések, költségcsökkentésként meg kell szüntetni önkormányzatokat, illetve polgármesteri tisztségeket és a helyükre kell elöljárókat választani.
A politikus úgy fogalmazott, hogy a felülről diktált mandátumokból "eleget kaptunk az elmúlt negyven évben" és nem kell a települési önkormányzatoknak felülről megmondani, hogy hogyan gyakorolják az ügyeiket.

Demagógnak nevezte azt a kijelentést, hogy az eladósodottság oka a helyi demokrácia működésében rejlik. Kijelentette, hogy ezek a képviselőtestületek a demokrácia színterei voltak, ezért nem értenek egyet azzal, hogy az államnak a helyi demokrácián kellene spórolnia.

Szerinte Tállai András összekeveri a helyi közszolgáltatásokat a helyi közügyek gyakorlásával.

A politikus azt mondta, az államtitkárnak az a kijelentése sem igaz, hogy a jegyzők viszik el a települési önkormányzatok költségvetésének jelentős részét. Megjegyezte, hogy az elmúlt években megnőtt a körjegyzőségek száma is, mert a települések nem egyedül akarják megoldani ezt a feladatot.
Felhívta a települési vezetőket, hogy határozottan lépjenek fel ezek ellen az elképzelések ellen, és kérte, hogy a kormány pedig egyeztessen minden érdekelt féllel.


Tállai: jövőre tiszta lappal indulhatnak az önkormányzatok>>>

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-01-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite