2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: az Orbán-kormány továbbra is kettős játékot játszik

LMP: az Orbán-kormány továbbra is kettős játékot játszik


Az LMP számára Fellegi Tamás brüsszeli nyilatkozatai is azt bizonyítják, hogy a kormány továbbra is "kettős játékot játszik": mást mond külföldön és mást itthon - közölte Vágó Gábor, a párt országgyűlési képviselője pénteken Budapesten.

Vágó Gábor001


Az LMP álláspontja változatlanul az, hogy nem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) követelései, hanem a magyar adófizetők miatt kellene megszüntetni az egykulcsos adót, és a helyére igazságos, többkulcsos adórendszert hozni - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján a politikus, aki egyúttal az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának is tagja.


Fellegi Tamás brüsszeli tárgyalásaiból az LMP továbbá azt a következtetést vonta le: "nyilvánvaló tény", hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter körül "elfogyott a levegő", és "nincsen ma olyan közgazdász, aki azt mondaná, hogy az ad hoc gazdaságpolitikai döntésekre épülő +esztelen matolcsyzmus+ ki tudná húzni az országot ebből a gödörből" - mondta a képviselő.
A képviselő szerint a nemzetgazdasági miniszternek "nem azért kell mennie, mert minden racionális gazdasági érv arra mutat, hanem mert ő lett a hiteltelenségnek a szimbóluma". Mint fogalmazott, az egykulcsos adó "a matolcsyzmus ősbűne", mert egyrészt azzal a magyar adófizetők négyötöde rosszul jár, másrészt azokat a megszorításokat is a magyar állampolgárok fizetik meg, amelyeket éppen az egykulcsos adó miatt vezetett be a kormány.


Vágó Gábor kiemelte: bár Fellegi Tamás úgy nyilatkozott, hogy az IMF és az Európai Bizottság követeléseivel kapcsolatos tárgyalások a megállapodás felé mutatnak, a másik fél úgy fogalmazott: ezek a követelések csak "belépőt" jelentenek a tárgyaláshoz. A politikus szerint nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány mégsem akarja megvalósítani a nemzetközi szervezetek által kívánt törvényi változtatásokat, mert "Orbán Viktor elzárkózott attól, hogy rendkívüli parlamenti ülésen az Országgyűlés megváltoztassa a szóban forgó törvényeket".


Egy újságírói felvetésre, miszerint a kormány együttműködőnek mutatkozik az előfeltételek teljesítésében, azt felelte: "hiszem, ha látom". Sajnos a tapasztalat arra mutat - tette hozzá -, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "valójában nem tesz semmit azért, hogy közeledjenek az álláspontok" - jelentette ki.


Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter pénteken Brüsszelben tárgyalt Olli Rehnnel, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekben illetékes alelnökével. A miniszter szavai szerint a találkozón sikerült egyeztetni az unióval a kondíciókat, amelyeket a hitelmegállapodást célzó tárgyalásokkal kapcsolatosan a felek kölcsönösen elfogadhatónak tartanak. Az alelnök szóvivője úgy nyilatkozott: Olli Rehn örömmel várja az ígéretek végrehajtását. Tájékoztatása szerint a szükséges lépések között vannak a jegybank teljes függetlenségét, illetve a bíróságok megbízható működését biztosító törvénymódosítások.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite