2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: az új alkotmány előírja a megszorításokat

LMP: az új alkotmány előírja a megszorításokat


Vágó GáborAz LMP véleménye szerint az új alkotmány tervezetéből hiányzik a szociális biztonsághoz, valamint a lakhatáshoz való jog, és a szövegből eltűntek a társadalombiztosítás garanciái is.


Eközben az új alaptörvény "bebetonozza a szegényeket rosszul érintő adórendszert", államadósság-szabálya pedig húsz évre előírja a kormányoknak a megszorítások kötelezettségét - mondta Vágó Gábor választmányi szóvivő. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szociális biztonsághoz való jog hiánya már önmagában is a szociális háló meggyengülését hozhatja magával. Megjegyezte, hogy ezzel együtt a preambulumból kikerül az a kitétel is, hogy Magyarország szociális piacgazdaság.


Vágó Gábor a társadalombiztosítási garanciák eltűnéséhez sorolta, hogy az anyaság, betegség, fogyatékosság, özvegység és árvaság esetén járó juttatásokat szociális juttatásokként folyósítják a jövőben. A szociális juttatásokat az állam bármikor megváltoztathatja és feltételekhez kötheti - mutatott rá.


Külön kitért arra, hogy a tervezet szövege szerint csupán törekedni kell az emberhez méltó lakhatás feltételeihez és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítására. Az LMP beemelné az alkotmányba a lakhatáshoz való jogot és ehhez olyan garanciális feltételeket kötne, amelyek biztosítják "a kormányprogram azon pontjának teljesülését, hogy nem lehet az utcán egyetlen család sem" - jelentette ki Vágó Gábor.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-04-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite