2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
ItthonLMP: Budai Gyula súlyosan mellébeszél

LMP: Budai Gyula súlyosan mellébeszél


Az LMP szerint Budai Gyula "súlyosan mellébeszél", amikor azzal utasítja vissza a párt hozzá intézett kérését, hogy nem illetékes a települési önkormányzatok gazdálkodásának vizsgálatára - mondta az MTI-nek Schiffer András. A frakcióvezető kijelentette, ő kedden nem a Heves megyei önkormányzatok gazdálkodásának vizsgálatát kérte a kormánybiztostól, hanem azt, hogy a központi költségvetésből az utóbbi 14 hónapban milyen összegeket juttattak ezeknek a települések forrásigényeire.

Budai Gyula01


Schiffer András kedden egy nyílt levelében azt kérte Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztostól, hogy vizsgálja meg a Heves megyei települések elmúlt 14 hónapban történt forrásigényléseit és azok teljesülését, valamint azt, hogy mely igényének teljesítése, illetve elutasítása érdekében járt közbe Balázs József fideszes országgyűlési képviselő, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács tagja.


Felidézve azt a közelmúltban nyilvánosságra került beszélgetést, amely Balázs József és Juhász Oszkár között zajlott le még a jobbikos gyöngyöspatai polgármester megválasztása előtt, Schiffer András azt írta: a hangfelvétel alapján "úgy tűnik, hogy folytatódik az elmúlt években megismert gyakorlat, mely szerint a kormányzati erők politikai lojalitás alapján támogatnak önkormányzatokat". A kormánybiztos a központi költségvetési szervek és azok intézményei, kizárólag költségvetési szerv tulajdonosi joggyakorlása alatt lévő, a magyar állam többségi tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működésével, gazdálkodásával összefüggésben keletkezett egyoldalú vagy többoldalú jognyilatkozatokat és a hozzájuk kötődő egyéb dokumentumokat világíthatja át, a települési és megyei önkormányzatokkal kapcsolatban csupán előkészítési és véleményezési jogkörrel járhat el - tájékoztatta a frakcióvezetőt a kinevezéséről szóló kormányhatározatra hivatkozva szerdai válaszlevelében Budai Gyula.


Budai Gyula az MTI rendelkezésére bocsátott közlésében tudatja, hogy az önkormányzatok gazdálkodásának ellenőrzésére ebből kifolyólag nem jogosult, arra hatáskörrel nem rendelkezik. Az erre vonatkozó beadványokat a gyakorlat szerint az Állami Számvevőszékhez (ÁSZ) továbbítja, a vonatkozó törvény értelmében ugyanis az ÁSZ ellenőrzi az önkormányzatok gazdálkodását törvényességi, célszerűségi és eredményességi szempontból - jegyzi meg.


Levelében kitér arra, hogy Juhász Oszkár, Gyöngyöspata polgármestere július 21-én büntető feljelentést tett a Központi Nyomozó Ügyészségen a Balázs Józseffel kapcsolatos telefonbeszélgetés kapcsán. A rendelkezésre álló adatok alapján a büntetőeljárás jelenleg már folyamatban van, és folyamatban lévő hivatalos eljárásokba a kormánybiztos nem avatkozhat be - teszi hozzá Budai Gyula, rámutatva: a kinevezésében foglaltak, valamint az annak alapjául szolgáló jogszabály szerint a kormánybiztos önálló hatáskörben nem jogosult nyomozást folytatni, illetve az említett körülményeket kivizsgálni.


"A fentiek alapján összességében elmondható, hogy nem áll módomban tárgyi ügyben T. Frakcióvezető Úr megkeresése alapján vizsgálatot lefolytatni" - zárul Budai Gyula Schiffer András nyílt levelére válaszoló levele. Schiffer András Budai Gyula szavaira összegzésként úgy reagált: "nem nagyon vannak illúzióim, mert a nagy súlyú ügyekben, köztük a megelőző nyolc év nagy súlyú ügyeiben eddig sem nagyon iparkodtak a vizsgálattal" - mondta a politikus. A frakcióvezető hozzátette, azt látja, hogy "Esztergom kapcsán eszük ágában sincs a saját kormányzásuk alatti visszás ügyeket tisztázni. Egyre világosabb, hogy azért nem történik érdemi elszámolástatás, mert a Fidesz pontosan ott folytatja, ahol az MSZP abbahagyta" - tette hozzá.

 


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-07-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite